2024. március 28., csütörtök

Szijjártó: az EU sikertelen lesz, ha "nem hajt végre hajtűkanyart" migrációs politikájában

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió, amennyiben "nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában", ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége - jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében.

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az ülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó.

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely Európa bevándorlókkal való elárasztásával járna.

Sérelmezte emellett, hogy rendkívül lassan halad a szabadkereskedelmi szerződések megkötése több fontos világgazdasági szereplővel, ami az uniós versenyképesség romlásával jár. Úgy vélekedett, hogy a különböző "szocialista típusú gazdasági javaslatok", például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését.

"Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza" - fogalmazott.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az EU "külső és belső kioktatásai" nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz.

"Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain" - húzta alá.

Szijjártó végül szólt azon törekvésekről is, amelyek szerint az uniós tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén. Mint mondta, ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, s ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Hozzátette, Brüsszel számos esetben kettős mércét alkalmaz a harmadik országokkal, például Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, ugyanis éppen azok az államok kötik a legnagyobb üzleteket velük, amelyek a leghangosabban bírálják őket, illetve azokat, akik nem kritizálják előbbieket elég hangosan.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az amerikai Magnyitszkij-törvény uniós változatának bevezetése "lopakodó módja" lenne a többségi döntéshozatal megteremtésének. Az EU-nak inkább a párbeszédre, konstruktivitásra kellene helyeznie a hangsúlyt, különösen mivel az ilyen szankciós rezsimek nagy része alapvetően sikertelen volt.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri ülés alkalmából kétoldalú tárgyalást folytatott holland és osztrák kollégájával.