2024. április 20., szombat

Meghallgatni a polgárokat, válaszolni a támadásokra

Új pártpolitikai hozzáállást szeretne látni az SZHP-ben Aleksandar Vučić – Jövőre, március végén, esetleg április elején tartják meg a parlamenti választásokat

Határozottabb, felelősségteljesebb munkát vár pártjától, több kommunikációt akar a polgárokkal Aleksandar Vučić szerb államfő, a hatalmi Szerb Haladó Párt vezetője.

– Soha többé nem akarok barikádokat látni, amelyekkel megakadályozzák a polgárokat abban, hogy közelebb kerüljenek hozzám, amikor látogatást teszek a városokban és falvakban, s azt sem bánom, ha paradicsommal dobálnak meg, megfelelő választ tudok én adni mindenkinek, aki támad. A párt a polgároknak köszönheti a szavazatokat, ezért az a legfontosabb, hogy velük szoros kapcsolatokat tartsunk fenn – jelentette ki Vučić a szervezet ma délután Belgrádban megtartott főbizottsági ülésén.

Az elnök rögtön a tanácskozás kezdetén mondta el beszédét, az újságírók az ülésnek kizárólag ezen a részén vehettek részt, a vezető mondandóját követően azonban zárt ajtók mögött folytatódott a Főbizottság értekezése.

Már a nap folyamán közölt a belgrádi média bizonyos információkat arra vonatkozóan, hogy az ülésen Koszovó kérdése jelenti majd az egyik fő témát, elsősorban a közelgő német–francia szervezésű párizsi csúcstalálkozó tükrében, melyen közelednie kellene egymáshoz a belgrádi és pristinai álláspontnak, s egyelőre még úgy tűnik, egyik fél sem szeretne visszalépni korábbi döntéseitől a dialógus folytatása érdekében.

Vučić felszólalásában bírálta az SZHP helyi szervezeteit, melynek tagjai állandóan csak azt várják tétlenül, hogy „elmúljon felettük egy újabb nap”. Többet mutatnak a párttagok ott, ahol ellenzékben vannak, éppen ezért változások lesznek a helyi önkormányzatokban és pártszervezetekben is – fejtette ki. Javasolni fogja, hogy több fiatalt, energiával, hazaszeretettel, lokálpatriotizmussal rendelkező egyént vegyenek fel a pártba, a korábbi párttagok közül sokuknak  pedig hamarosan szembe kell nézni azzal, hogy nem ők lesznek a jelöltek, és elveszítik a tisztségüket. Fel kell szabadítani a politikai teret az újak számára – hangsúlyozta. Vučić nem akar olyan pártot irányítani, amely változás nélkül marad hatalmon húsz éven keresztül.

SIKERES SZERB NEMZETPOLITIKA

Beszédében emlékeztetett: az ország irányítását olyan állapotban vették át, amelyből alig látszott a kiút.  A gazdaság nem volt jó állapotban, az ország a csőd szélén állt, túlságosan eladósodott, s ezért népszerűtlen reformintézkedéseket kellett végrehajtani. Számba vette a jó eredményeket is. Sikerült Koszovó kérdését visszahelyezni a tárgyalóasztalra akkor, amikor már mindenki elkönyvelte, hogy csupán egyetlen visszafordíthatatlan megoldás létezhet. Ma is nehéz a helyzet, de tudnunk kell,  hogy mára már a kompromisszum esélyét is megteremtette az állam a felelősségteljes politikával – állapította meg. A végső megoldás sosem lesz olyan, amilyet a szerbség szeretne – figyelmeztetett. Nehéz tárgyalások előtt áll az ország Koszovó kapcsán. A nemzeti politikát sikeresnek mondta.

Fotó: Espreso

Fotó: Espreso

– Miközben politikai konfliktusokat kellett kezelni Pristinával és a nemzetközi közösséggel, az állam tudott megfelelő nemzetpolitikát folytatni. Nincs olyan község sem Koszovó, sem a boszniai Szerb Köztársaság területén, ahol Szerbia ne nyújtott volna segítséget bizonyos projektumok megvalósításában. A boszniai szerb entitást Belgrád úgy segíti, hogy egy pillanatig sem kérdőjelezi meg Bosznia-Hercegovina területi épségét – magyarázta Vučić.

A FENYEGETÉSEK POLITIKÁJA

Rámutatott arra, hogy 3,7-3,8 százalékos GDP-növekedésre számít az állam az idén, jövőre pedig  4,5 százalékos növekedést jegyezhetünk, annak ellenére, hogy az év elején még sokan tartottak attól, hogy az idén 3,5 százalék alatt marad a fejlődés. Az előző garnitúra legfeljebb 1,5 százalékos növekedést tudott felmutatni a legnagyobb privatizációk ideje alatt, de voltak több százalékos visszaeséssel zárt évek is – bírálta politikai ellenfeleit.

A folytatásban a koszovói szerbség nehéz helyzetéről beszélt, arról, hogy mindennapos kihívások elé néznek a koszovói albánok, és a szerb ellenzék részéről is az ott élők.

– A szerb politikában egyébként is mindennapossá váltak a fenyegetések, Hitlernek, huligánnak nevezik az államfőt, miközben ő maguk nem mernek felelősséget vállalni a tetteikért. A gyűlölet politikáját alkalmazzák, s próbálják normálissá, hétköznapivá tenni. Nem a félelem okoz gondot a fenyegetések kapcsán, hanem az, hogy megkísérlik megváltoztatni a politikai színteret úgy, hogy a legrosszabb feltételek számítsanak megszokottnak.

Hozzátette, ennek ellenére a szerbség egységes, s nem fog az államvezetés elállni az egyedüli helyes politikától, amit jelenleg folytat. A Szerb Haladó Pártnak az az egyik feladata, hogy folyamatosan megmutassa, miben különbözik az ellenzéki pártoktól, mennyire más politikát folytat. Beruházásokat, párbeszédet, pozitív változásokat akar az államvezetőség továbbra is – értékelte. Határozott személyek állnak ma az ország élén, akik nem fogják megengedni, hogy valaki erőszakkal változtassa meg a népakaratot, hogy – mint mondták – „hosszú csöves puskákkal vegyék át a hatalmat” – jelentette ki Vučić.

NINCS HELYÜK A BELSŐ ELLENTÉTEKNEK

Eredményeket ért el a párt a társadalmi élet minden szegmensében – közölte. A következő három hétben Vučić a tervek szerint bejárja az összes belgrádi pártszervezetet, majd körzeti bizottsági találkozókat szervez, hogy mindenkivel találkozhasson és beszélgethessen. Minden jel arra mutat, hogy jövőre, március végén, esetleg április elején tartják meg a parlamenti választásokat. Nehéz lesz a kampány a pártelnök megítélése szerint. Az aktivistáknak az a feladatuk, hogy háztól házig járjanak, s elbeszélgessenek mindenkivel, igazat mondjanak Koszovóról és minden más nehéz politikai témáról is. Nem szabad olyasmit ígérni, amit a hatalom nem fog tudni teljesíteni, hiszen az igazság és a beszélgetés mindig az egyedüli járható út – fogalmazott. Nem szabad az energiát a belső ellentétekre pazarolni, a győzelem nem fog csak úgy az SZHP ölébe hullani. Mint mondta, a politikai ellenfeleknek mindig választ kell adni, mert történelmi eredményeket ért el az állam, van mit felmutatni, és van mire büszkének lenni. Véleménye szerint az ilyen hallgatás a vádak elfogadását jelenti.

A párt Főbizottsága a Brana Crnčević Alapítvány megalapításáról is döntést hozott a gyermekek és fiatalok képzése érdekében – jelentette ki Vučić.