2024. április 23., kedd

Az egészségügyi biztosítást is fizetni kell

A munkaadó nem mentesül a biztosítások alól, ha nyugdíjast alkalmaz

Azok a személyek, akik nyugdíjaztatásuk után állnak munkába, a jövőben az egészségügyi biztosítást nem a nyugdíjuk alapján kapják, hanem a munkáltatónak a bérezés mellett az egészségügyi biztosítást is fizetnie kell – erősítette meg az Adóhivatal a Politika napilapnak.

A nemrégiben érvényre lépett egészségügyi biztosításról szóló törvény alapján a nyugdíjasok április 11-e után az egészségügyi biztosításukat már nem a nyugdíjuk alapján kapják, hanem a foglalkoztatásuk alapján, hiszen mint az Adóhivatalban fogalmaznak, a biztosítás nem a nyugdíjhoz, hanem a foglalkoztatás révén szerzett fizetéshez kötött.

A nyugdíjbiztosításról szóló törvény értelmében így azok a munkaadók, akik nyugdíjasokat foglalkoztatnak, nem mentesülnek az egészségügyi biztosítás fizetése alól sem. A havi fizetésre rá kell számolniuk a 10 százalékos adót, a 26 százalékos nyugdíjbiztosítást, valamint a 10,3 százalékos egészségügyi biztosítást is. Egyedüli könnyítés, hogy ebben az esetben a munkanélküliségre számolt járulékot nem kell fizetniük a munkáltatóknak.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas ideiglenes vagy alkalmi munkavállalásról ír alá szerződést, vagy szerzői munkák leadásáról szóló szerződést köt, esetleg családi ellátásról, szakmai felkészítésről és kiképzésről vagy másfajta szerződés megfogalmazásáról lenne szó, ami után járandóságot vagy más pénzjutalmat kap, a biztosítások alapját a nyugdíj jelenti.