2024. április 26., péntek

Merre mentek az építőmunkások?

Leginkább Németországba, Oroszországba és Peruba veszik az irányt

Szerbia építőmunkásai tavaly 17,5 milliárd dinár értékű munkát végeztek el a külföldi országokban. Ebből 8,6 milliárd dinár származik az épületeken végzett munkából – tette közzé a Köztársasági Statisztikai Hivatal.

Az országok tekintetében a legnagyobb építkezési tevékenységet Németországban jegyezték. Itt zajlott az elvégzett munkálatok összértékének 18,5 százaléka, majd pedig Oroszországban, ahol 16,6 százalék, Montenegróban pedig 13,9 százalék, amelyet Peru követ a sorban, 10,7 százalékkal.

A Szerb Köztársaságból származó építkezési anyagokat és felszereléseket többnyire Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban használták fel. A legtöbb hazai építőmunkás Németországban dolgozott. Montenegróban, Oroszországban és Bosznia-Hercegovinában is jelentős számban részt vettek a különféle munkálatokban a szerbiai építőmunkások.

2018-ban a külföldi munkákhoz kötött szerződések összértéke 23,9 milliárd dinár. A legtöbb munkaszerződést Montenegróban írták alá, de Oroszországban, Németországban, Ugandában és Bulgáriában is jelentős számú munkáról szóló megállapodás született.