RÚZSFOLT

Minden rendben

Török Erna

2019. június 18., 06:36

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Behívtam őket mert úgy gondoltam, jólesne nekik egy kávé az utazás után. A lakásban nagy volt a felfordulás. Nem volt idő rendet tenni az út előtt.
A kényelmetlenség a lépcsőházban kezdődött. Ekkor tudtam, hogy nem volt jó ötlet a vendégfogadás. A bejárati ajtó mellett furcsa, zöldesbarna színű kosz tűnt fel a csempéken. A lift szűk és ijesztően hangos volt most is.
Az előszobában vetették le a cipőket, amikor gyorsan beszaladtam a nappaliba, hogy felnyaláboljam az ágyon heverő beszáradt ruhákat és papírzsebkendő-csomókat. Könyvek, számlák, játékok, bundáskenyér. Az ágy mellett hagyott apró alkatrészeket és furcsa eredetű tárgyakat sietve belöktem az ágy alá. A takarót eligazítottam, így legalább le lehetett ülni. A kanapén lévő újságokat, könyveket egy mozdulattal elrejtettem a szemek elől. A hálószoba ajtaját gyorsan becsuktam. Így fogadókésznek tűnt a lakás egy része. Mindezt a rendelkezésre álló öt másodperc alatt végeztem el, amíg a vendégek az előszobában ácsorogva várták a jelzést, ami majd beljebb invitálja őket.
Csakhogy a rumli nem itt, hanem már a bejáratnál kezdődött: túlzsúfolt fogas és fél tucat pár lábbeli látványa fogadta az avatatlan szemeket. Innen továbblépve az asztalon festékek meg ruhafoszlányok, cérnagubanc és két csésze több napos teával meg kávéval.
A kapkodás közepette érzékeltem a kellemetlen árnyalatú arckifejezések sorozatát. Nem is tudtuk, ki legyen zavarban, ki érezze rosszul magát. Én, aki a rendetlenséget szülte, vagy a vendégeim, akiket ebbe a cirkuszba még meg is hívtam tanúnak. De a legszembeötlőbb kérdés mindkét fél részéről az volt, hogy miért hívtam be őket a lakásba kávézni ebben a kellemetlen szituációban.
Szeretem az életszerű rendezetlenséget a lakásban, amikor minden kézre áll. Nem zavar, ha szanaszét hevernek a tárgyak, amelyek nap mint nap használatban vannak. Könyvek, újságok, ecsetek, legókockák. Számomra elegendő, ha sikerül olyan rendet kialakítanom magam körül, amelyben jól eltájékozódom a mindennapi teendők közepette. Tisztában vagyok azzal, hogy előfordulhat, hogy az én rendem a kívülálló számára formai rendetlenségnek hat.

Valójában nekem nem lett volna kellemetlen, s nem is szokott az lenni, ha elhívok magamhoz valakit és nincs makulátlan rend. Nem kerítek nagy feneket a dolognak, nem tartom lényegesnek. Csak arra fókuszálok, amiért a vendég eljött hozzám.
De most más volt a helyzet, mert a lakásban látottak túllépték a határt. Ebben a káoszban én sem éreztem jól magam. Belehelyezkedve a vendégek helyzetébe, láttam az értetlen tekinteteket, elkaptam a csodálkozással vegyülő megbotránkozást. „Mi ezt nem akartuk látni…’’
S akkor nem volt más hátra, mint bevetni a sablonmenedéket, a szabadkozást. „Jaj, annyi dolgom volt a múlt héten, hogy még takarítani sem tudtam.” Hiába mutogattam igazolásként a cérnagubanc és a színes rongyocskák végtermékekeit, nem éreztem jobban magam.
Bemenekültem a konyhába kávét főzni. Elővettem a legszebb csészéket. Apró és jelentéktelen esztétikai élménnyel ellensúlyozni próbálva a kiábrándító hatást. Azt gondoltam, könnyebb lesz nekik egyedül a rumliban, hogy a kellemetlen helyzet kissé megenyhül, ha nem vagyok ott.
A fal felé fordított tévé mellett a „játékok” okozhatták a legnagyobb megrökönyödést a vendégek részéről. A fiam tetézve az eddigi látványsokkot, egy órási zsinórkoloncot vonszolt elő a sarokból. Nagy csattogás, csavarok esnek a padlóra. Egy csavarhúzó is előgurul. A szétszerelt telefonbensőségek közvetlen közelében előkerül egy kisebb motor is, a darabjaira szedett masinából. A rotor és a sztátor működési elve a gyerek szájából pár percre elterelte a figyelmet a közös üggyé vált zavarról. Letörölte a port és helyére igazította az arckifejezéseket, megédesítette a kávét. Végre, azért voltak itt a vendégek, amiért behívtam őket
.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége