64 magos komoly és 16 magos játékos CPU-k az AMD-től

sk

2019. június 17., 15:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Ryzen 3000 CPU család július 7-ei megjelenéséhez az AMD egy játékra szánt, legerősebb CPU-t is hozzátett amely szeptemberben érkezhet. A Ryzen 9 3950X, egy 16 magos CPU 4,7GHz-es boost órajellel és 749 dolláros árazással, 8+64MB másodlagos és harmadlagos (L2 és L3) gyorsítótárral. A vállalat ezzel gyakorlatilag már most elérte a koncepció csúcsát, a 7 nanométeres chipletekből álló Matisse processzorok ugyanis legfeljebb tizenhat magig skálázhatóak. Az új, szeptemberben érkező csúcsmodell létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető. Az AMD marketing csapata a gamerekre próbálja rásózni a nettó 750 dolláros terméket, a játékprogramok ugyanakkor nyolc maggal (sőt, akár hattal is) is tökéletesen beérik, amely nem teszi vonzóvá a Ryzen 9 3950X-et.

A 64-magos és 128 szálas Threadripper biztosnak tűnik, hogy kompatibilis lesz a meglévő TR4-es alaplapokkal. A vételára a szakértők szerint 2500 és 3000 dollár között alakulhat. Ez elsőre soknak hangzik, de a konkurens 1800 dolláros és 18-magos Intel Core i9-9980XE-hez képest egész jó ajánlat. Az X599-es platformra építkező 64 magos szörnyeteg elvileg az idei negyedik negyedév során érkezik meg. Az AMD mindent megtesz, hogy megszorongassa az Intelt. Miközben a Ryzen 9 3950X lenyűgöző mérési eredményeket produkál, addig a gyártó valami ennél is komolyabb dolgon töri a fejét. A Wccftech megtudta, hogy az AMD az idei negyedik negyedév során egy új, 64-magos és 128-szálas Ryzen Threadripper processzort dobna piacra. A rejtélyes HEDT chip az X599-es platformra építkezik, a nevet azonban megváltoztatják (de a 99-es végződés azért megmarad), nehogy valaki összekeverje az Intel X599 platformmal. 

Keresve sem találhatott volna jobb alkalmat a Los Angeles-i E3 videojátékos szakkiállításnál, hogy bemutassa legújabb 16 magos játékos csúcsprocesszorát az AMD, amely az egy alig hónapja leleplezett Ryzen 9 3900X-nél is erősebb lett. A Los Angeles-i E3 videojátékos rendezvényen a programoké a főszerep, de ez nem jelenti azt, hogy más dolgokat, például komoly pc-s fejlesztéseket ne mutatnának be. A tajvani Computexen megismertetett hardver "csak" 12 magot számlál, míg az E3-as nagytestvér, a Ryzen 9 3950X már 16-ot. Alapórajele 3,5 GHz, turbón azonban az 5 GHz-es határt közelíti, akkor ugyanis 4,7 GHz-en dolgozik. A 32 szálas processzor kapcsán érdemes kiemelni azt is, hogy a chip magasabb teljesítménye ellenére ugyanakkora "étvággyal" rendelkezik: a 3900X-hez hasonlóan 105 W TDP-s értékkel lehet számolni, ami nem kis örömhír. Az új egységekre nem kell hónapokat várniuk a kiugró teljesítményre hajtó felhasználóknak, a processzort már szeptemberben elérhetővé teszi az AMD.

A chiptervező máris bővítette az alig két hete bemutatott, még piacra sem került 3000-es szériát, amelynek maximális magszámát így tizenhatra emelte. A vállalat ezzel gyakorlatilag már most elérte a koncepció csúcsát, a 7 nanométeres chipletekből álló Matisse processzorok ugyanis legfeljebb tizenhat magig skálázhatóak.

Az AMD kissé elhamarkodottnak tűnő lépésének létjogosultságát a HEDT platform aktuális processzorkínálata is megkérdőjelezi. A Ryzen 9 3950X nyers teljesítményben garantáltan verni fogja a 150 dollárral drágább Threadripper 2950X-et, túltvén a tervezőcég csúcskategóriás kínálatát is. A Threadrippernél előnyt jelent a négycsatornás vezérlőnek köszönhető közel kétszer nagyobb memória-sávszélesség, ám ettől és a több PCI Express sávtól eltekintve minden az olcsóbb Ryzen 9 mellett szól. Az egyelőre talány, hogy az AMD-nek sikerül-e rásóznia a játékosokra a jelenleg leginkább csak egy presztízstermék tekinthető tizenhatmagos 3950X-et, az viszont borítékolható, hogy a cég ezzel a húzással jó néhány évre előtte a magszám további növelésének lehetőségét.

A sokmagos CPU-k mellett az integrált grafikával szerelt kínálatot is frissítette az AMD. A tervezőcég itt nem vitte túlzásba a fejlesztést, mindössze a januárban már bemutatott Picasso lapkát ültette át asztali környezetbe. A fejlesztések gyakorlatilag kimerülnek a Zen+ magokban és a 12 nanométeres gyártástechnológiában, mely utóbbinak hála pár százalékkal nőtt a processzorok órajele. A Ryzen 5 3400G és Ryzen 3 3200G alapórajele 100, turbója pedig 300 MHz-zel gyarapodott, az integrált GPU órajele pedig 150 MHz-zel emelkedett. A processzorok továbbra is DDR4-2933 memóriát támogatnak, TDP-jük pedig egységesen 65 watt.

Az AMD továbbá kiemelte, hogy a két új processzor már 4K felbontású tartalmak mellett is támogatja a protected video streaminget (DRM). Ezen felül a Ryzen 5 3400G-hez nagyobb hűtő és jobb hővezetést biztosító forrasztott kupak jár. Bár a termékek technológiai szempontból egyértelmű lemaradásban vannak a Matisse kódnevű modellekhez képest, ezt a hátrány kedvező árazással igyekszik kompenzálni az AMD: a Ryzen 5 3400G ára 10 dollárral csökkent a közvetlen előd Ryzen 5 2400G-éhoz képest, a Ryzen 3 3200G esetében pedig maradt a nettó 99 dolláros árcédula. A Matisse CPU-khoz hasonlóan az asztali Picassók is július 7-én kerülnek piacra. (hwsw.hu, hvg.hu és pcworld.hu nyomán)


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége