2024. április 25., csütörtök

Életmentők

Topolya község lakosai továbbra is hűséges véradók

A véradók nemzetközi napján megjutalmazta legaktívabb véradóit a Vöröskereszt Topolyai Községi Alapszervezete, a községi önkormányzat, illetve a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának képviselőjével. Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének elnöke elmondta, hogy ha a véradás megszervezéséről, támogatásáról van szó, a községben eddig mindig nyitott ajtókra leltek.

Fodor Nina és Sevarac Emese átveszik a képzőművészeti pályázat első díját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fodor Nina és Sevarac Emese átveszik a képzőművészeti pályázat első díját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Nekünk az a fő célunk, hogy minden rászoruló biztonságos vérhez juthasson, ez a mottója a véradók napjához köthető ruandai központi ünnepségnek is. Korábban az volt az elképzelés, hogy három központra osztják fel az országban a transzfúziós állomásokat. Ezzel mi Újvidékhez kerültünk volna, és a szabadkai osztály helyzete bizonytalanná vált. Ugyanakkor még időben kiderült, hogy Észak-Bácskában annyi véradó van, hogy a szabadkai vérátömlesztő osztálynak továbbra is van létjogosultsága. Kivételt képez ez alól Gunaras és Bajsa, ahová régóta Újvidékről érkeznek levezényelni a véradást. Idén Topolya községben 32 akció lesz, sajnos a véradók száma folyamatosan apad. Mi bevonjuk a véradási megmozdulásokba az itt tanuló középiskolásokat is – nyilatkozta Kospenda.

Topolyán tavaly közel 850-en szerettek volna vért adni, közülük 750 személynek kínálkozott erre alkalma, 48 új véradó jelentkezett.

A szabadkai vérátömlesztő osztály nevében dr. Pintér Kabai Andrea szakorvos rámutatott, hogy ugyan  csökkenő tendenciát mutat a véradási kedv, de még mindig nincs oka panaszra a Szabadkai Közkórháznak.

 Átadták A vér életet jelent című rajz-, és fogalmazási pályázat elismeréseit. Irodalmi kategóriában elismerést vehetett át a topolyai Aleksandra Živanović, és a krivajai Aleksandra Kaleuva. A felsősök között a krivajai Nagy Bertalan képzőművészeti alkotását díjazták, az alsósok között a bácskossuthfalvi Fodor Nina és Sevarac Emese lettek az elsők, a második helyen a pacséri Jelena Čugalj végzett, harmadik helyen pedig a krivajai Kis Viktor. Megköszönték azoknak is a közreműködését, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a község falvaiban zökkenőmentesen tudjon lebonyolódni egy-egy véradás. Díjazták az aktív véradókat is, a pacséri Makai Károly 124. alkalommal, a topolyai Apró László 127. alkalommal adott vért. Azoknak is hálával adóztak, akik már nem aktív véradók, így egyebek mellett Kospenda József 143., és a bajsai Hugyik Tibor 163. önkéntes véradását köszönték meg.