2024. április 24., szerda

Egészséges élelmiszer a piacról

Az IPA–Interreg Horvátország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül 2017 között indult el az Organikus Híd elnevezésű projektum, amelyben két vajdasági egyesület is közreműködik, a szabadkai Terra's Egyesület, valamint a bácsújfalui (szelencsai) Organikus Termelési Központ.

Savo Duvnjak előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

Savo Duvnjak előadás közben (Benedek Miklós felvétele)

A projektum keretén belül az elmúlt két évben számos szakmai rendezvényre került sor, többek között a termelőknek, a forgalmazóknak és a fogyasztóknak is tanfolyamokat szerveztek, amelyek fókuszában az organikus termelés állt, ugyanakkor kiállításokat rendeztek, illetve a középiskolások körében is igyekeztek népszerűsíteni a termelés eme, vegyszermentes formáját. A projektum utolsó aktivitására csütörtökön este a szabadkai Szabadegyetemen került sor. Az Értékesebb élelmiszer a szabadkai piacokon címet viselő rendezvény társszervezője a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat, a szintén szabadkai Tržnica Kft., valamint a Szerbiai Piacok Egyesülete volt.

A rendezvényen két előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az első előadó Savo Duvnjak, a Szerbiai Piacok Egyesülete végrehajtó igazgatója, az Organikus Híd projektum koordinátora volt, aki a Garantáltan hazai – a szerbiai piacok címmel tartotta meg prezentációját, amelyben többek között arra is kitért, hogy a piacok a friss áru értékesítésének hagyományos terepei, amelyek számos polgártársunknak biztosítanak megélhetési lehetőséget, ugyanakkor még többen vannak olyanok, akik az egészséges élelmiszereket a piacokon szerzik be, és így az ország gazdaságának egy fontos szegmensét jelentik. A második előadó Nenad Novaković, a termékek ellenőrzésével és certifikációjával foglalkozó Organic Contorol System igazgatója volt, aki az organikus termeléssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a közönséggel, külön kihangsúlyozva, hogy a biotermelés országunkban egyelőre nem kapott hangsúlyos szerepet, de folyamos a fejlődés, és mind több termelő dönt úgy, elsősorban a nagyobb anyagi haszon reményében, hogy vegyszermentes termékeket kínáljon a vásárlóknak.