2024. április 25., csütörtök

Nyáreleji ócskapiaci körkép

Szinte nincs olyan lakos a régióban, aki ne ismerné a szabadkai Ócskapiacot. Magyarországról, Horvátországból és Szerbia egész területéről érkeznek ide vásárlók, különösen ebben az évszakban, nyaralás előtt, hogy az utazásra mindent beszerezzenek.

Fotó: Lackó Varjú Sára

Fotó: Lackó Varjú Sára

– Leginkább magyarországi vásárlóink vannak, és ha ők nem jönnének, lehet, hogy tönkre is mennénk. Korábban csak hétvégente jártak, de a túl nagy tömeg miatt rájöttek, hogy kényelmesebb mindenkinek, ha hétköznap jönnek el hozzánk. Egy család egy standnál átlagosan 10 000 dinárt költ el, ha tetszik neki a kínálat, persze forintba átszámolva. Természetesen sokkal inkább megéri, ha hazai valutában fizetnek, mint forintban, de néha kényelmesebb nekik a saját pénznemükkel fizetniük, ezért az eladók ehhez is igazodtak, de az sem titok, hogy euróban is lehet errefelé fizetni. Mivel már korábban sok átverésről lehetett hallani, ezért a vásárlók is átszámolják. Érdekes, hogy az elmúlt öt évben majdnem mindegyik árus megtanult magyarul beszélni, csak azért, hogy ki tudja szolgálni a célközönséget. Először mindenki kézzel-lábbal próbálta megértetni magát a másikkal, de aki vásárolni akar, annak a nyelv úgysem számít. Nyáron még messzebbről is, Magyarország nyugati, északi részéről is eljönnek vásárolni a piacra, azt mondják, hogy megéri nekik, mert itt minden sokkal olcsóbb, a benzin ára pedig kifizetődik – mesélte el nekünk Ružica.

Lapunk is utánajárt, hogy most mit mennyiért vehetnek meg az utazásra készülő polgárok. A legolcsóbb bikini ára 1000 dinár, de egyes standoknál 5000-ért is lehet találni, a férfi fürdőnadrágok ezzel szemben sokkal olcsóbbak, mert csupán 700–1500 dinárba kerülnek. A lenge nyári ruhák, tunikák 700 dinárnál kezdődnek. A női blúzok és a férfipólók ára 1000–3500 dinár, a szoknyák, farmernadrágok és az egyéb nyári pantallók ára is hasonlóan alakul. A férfi és női szandálok ára 1500–2500 dinár között mozog. A strandpapucsok 500–1500 dinárba, míg a strandtörölközők 1000–1500-ba kerülnek. Strandtáskát különböző méretben lehet kapni, ezek közül az igényesebbek 1500 dinárba kerülnek. Különböző felfújható matracokat és játékokat is lehet venni, ezek ára nagyon széles skálán mozog, akárcsak a napernyőké és a gyékényeké. Az árusok mindegyike azt mondja, hogy visszacserélik a hibás árut. Napszemüveget már 150 dinártól is lehet vásárolni, de annak UV-védelme elég kérdéses. A parfümök árusai állítják, hogy minden termékük eredeti, a csomagolást leszámítva, náluk 10-től 100 euróig lehet válogatni az illatok között. Naptejet, fényvédőt és egyéb nyári kozmetikumot a zöld csarnokban lehet vásárolni körülbelül 50–100 dinárral olcsóbban, mint a drogériákban.