2024. március 29., péntek

Kérészekre várva

Az esőzés miatt kialakult árhullám és a hideg víz késleltette a rajzást

A Tisza tovább apad, Szegednél egy nap alatt több mint harminc centit húzódott vissza a víz, amelynek hőmérséklete több mérőponton is elérte a 23 fokot. A további apadás, a víz sodrásának a lelassulása és a mélyebb vízrétegek melegedése ideális előfeltételeket teremt arra, hogy megkezdődjön az ilyenkor, június elején szokásos látványos természeti jelenség, a tiszavirágzás. Az egy hónapig tartó esőzés nyomán kialakult árhullám és elsősorban a hideg víz késleltette a kérészrajzást. Tavaly már június 6-án gyönyörködhettünk a fővirágzásban, amikor a párt kereső tiszavirágok milliói elborították a víz felszínét. Bátran kijelenthetjük, hogy akkor volt a huszonegyedik század leglátványosabb tiszavirágzása, amely különösen a Magyarkanizsa feletti szakaszon volt káprázatos természeti tünemény. Aki látta, nem felejti el.

Tavaly tömeges tiszavirágzást láthattunk Magyarkanizsánál (Gergely József felvétele)

Tavaly tömeges tiszavirágzást láthattunk Magyarkanizsánál (Gergely József felvétele)

A tavalyi kérésznászhoz viszonyítva az idei rajzás kezdete már tíz napot késik. A magyarkanizsai önkormányzat a tiszavirágzáshoz kötötte az igencsak elszaporodott vérszívó szúnyogok szervezett, légi és földi vegyszeres irtását. Nem szeretnének abba a hibába esni, mint 2008-ban, amikor június 16-án a kezdődő kérészrajzást figyelő, csónakázó emberek feje felett megjelent a mérget permetező repülőgép. Kivárják a tiszavirágzás lezajlását, ezért néhány napig még biztosan tűrniük kell a magyarkanizsai polgároknak a szúnyogok támadásait, de ez igazán nem nagy véráldozat a csodálatos természeti értékünk, a tiszavirág megóvása érdekében.

Az áradásos, az úgynevezett májusi, június elejei zöldár levonulásának elhúzódására volt már példa a korábbi években is. A tiszavirágzás kezdete az elmúlt két évtized tapasztalati alapján egészen június utolsó dekádjára, tehát 20-a utánra is elhúzódhat. Az említett 2008. évben például a főrajzás, a kérésznász csúcsa június 20-ára esett, szerencsére a négy nappal korábban végzett repülős szúnyogirtás nem tett észrevehető kárt a kérészállományban.

Zentán már csütörtökön este elvégezték a légi és a földi szúnyogirtást, ami már nagyon kellett, hiszen a több napos, főként az esti órákban zajló programok zavartalan követéséhez, a fesztiváli hangulat kialakulásához nem hiányoznak a vérszívó szúnyogok.

Ha előbb nem is, a jövő hét elején biztosan elkezdődik a tiszavirágok, a kérészek rajzása, hogy a néhány napig tartó elővirágzás után, a kora esti órákban öt és hét óra között milliószámra bukkanjanak elő a három évig tartó fejlődésük megkoronázását jelentő nászrepülésre. Három év sötétségben eltöltött idő után két órára meglátják a napot, az ősi nagytestű rovarok felnőtt élete ugyanis a násszal kezdődik és a násszal is ér véget. A nőstények utolsó erejükkel még lerakják a vízbe az új generáció alapjául szolgáló, megtermékenyített peték ezreit, majd ők is meghalnak.