2024. március 29., péntek

A nyáron lezárulhat a hídépítés

Adán befejezik és rendbe teszik a Tisza-hidat, valamint a bekötőutakat

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság az idén csaknem 90 millió dináros pályázati támogatást hagyott jóvá Ada községnek az adai Tisza-híd és a környező bekötőutak befejezésére és rendbehozatalára, hogy a létesítmény megkaphassa a végleges használati engedélyt. Ezzel talán végérvényesen lezárulhat a létesítmény építése, amelyet még 2006-ban kezdtek el.

Az adai függőhidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai függőhidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai függőhidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, de a kivitelező cég csődje miatt a létesítményen azóta sem készült el a közvilágítás és a vízelvezető rendszer, miközben a bácskai oldalon jelentősen megsüllyedt a hídra vezető bekötőút egy szakasza is. Bilicki Zoltán, Ada polgármestere elmondta, a helyi önkormányzat célja, hogy a nyár folyamán befejeződjenek a munkálatok a Tisza-hídon és a környező úthálózaton.

– A tartományi kormány hatáskörébe tartozó Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság januárban jóváhagyott Ada község önkormányzatának körülbelül 90 millió dinárt, hogy a hídon és a bekötőúton elvégezzünk bizonyos javításokat, valamint befejezzük azokat a munkálatokat, amelyeket a kivitelező – függetlenül attól, hogy le volt vele szerződve – nem fejezett be. A befejezetlen munkálatok között van a közvilágítás és a vízelvezető csatornahálózat kiépítése is. A munkálatokra júniusban zárul le a közbeszerzési eljárás. Erre rá kell számolni a tizenöt napos fellebbezési határidőt. Amennyiben nincs fellebbezés, akkor várhatóan június utolsó hetében aláírhatjuk a szerződést a kivitelező céggel, majd kezdődhetnek a munkálatok, amelyek várhatóan a nyár folyamán befejeződnek. Az adai önkormányzat célja, hogy ezzel a beruházással állandó használati engedélyt kapjon a híd, és később átkerüljön a tartomány vagy a köztársaság fennhatósága alá – nyilatkozta Bilicki Zoltán.

A befejezetlen munkálatok hátteréről emlékeztetőül: Ada község 2006-ban szerződést kötött az Intermost céggel a Tisza-híd megépítéséről. Időközben csődeljárás indult a cég ellen, amely áthidaló megoldásként átruházta a munkálatokat egy alvállalkozóra, a šabaci Interkop vállalatra. A šabaci cég viszont, mielőtt befejezte volna a hidat, szintén tönkrement. Ada község önkormányzata és a hídépítő belgrádi Intermost pedig már évek óta kölcsönösen perben áll egymással a félbemaradt munkálatok miatt.