2024. április 19., péntek

Bajnok a Toronto

Története első NBA-bajnoki címét szerezte meg a Toronto Raptors csapata, miután a nagydöntő hatodik meccsén, a címvédő Golden State otthonában, Oaklandben csaknem 20 ezer néző előtt 114:110-re nyert, ezzel 4:2-re győzött a sorozatban. A fiatal, 1995-ben alapított kanadai együttes az elitliga idei kellemes meglepetéseként szerezte meg a bajnoki gyűrűt, miután a keleti főcsoportdöntőben az esélyesebbnek tartott Milwaukee-t, most pedig az ugyancsak jóval nagyobb favoritnak vélt Warriorst verte.

Nem kezdődött jól a sorsdöntő összecsapás a házigazda Golden State-nek, amely már az előző meccsen is az életéért küzdött, most pedig a hetedik játék kiharcolásáért lépett pályára. A Raptorsból Lowry klasszis módon indította a találkozót, két perc alatt 11 pontot dobott, s az így kialakult gyors Toronto-előnyt (2:11) a Warriors csak lassacskán dolgozta le. A felek ezt követően sokáig fej-fej mellett haladtak, a Toronto dobói egyenletesen hozták a színvonalat, a hazaiaknál a Thompson–Curry páros mellett Iguodala, Cousins és Green is szállította a pontokat.

A második félidőre minimális vendégvezetéssel fordultak a csapatok (57:60), mindez hamar átfordult néhány pontos Warriors-előnybe. Nagyjából két perccel a vége előtt aztán jött egy 12:3-as Raptors-széria: a padról beálló VanVleet 101:101-nél hatalmas triplát akasztott be lélektanilag fontos pillanatban, erre pedig egy kihagyott hazai támadás után Ibaka, majd felemás hazai büntetőzés után Lowry pakolt rá egy-egy duplát (102:108). Mint utóbb kiderült, a rövid figyelemkihagyás nagyon sokba került Curry-éknek, akik innentől már egyszer sem tudták visszavenni a vezetést.

A Toronto győzelmének kulcsáról árulkodó adat, hogy bár végig nagyon kevés emberrel játszott Nick Nurse alakulata, ezek egyenletesen magas szintet hoztak: a kezdőből hárman, Lowry (26), Siakam (26) és persze a most is remek Leonard (22) dobta túl a 20 pontot, a padról VanVleet 22-vel, Ibaka 15-tel szállt be. A Golden State-ből a három negyed alatt 30-ig jutott, majd lesérült Thompson mellett Iguodala 22, Curry 21 pontot termelt, Green tripla-duplája (11-19-13) pedig csak a statisztikusoknak lehet érdekes.

A döntősorozat MVP-jének a várakozásoknak megfelelően Kawhi Leonardot választották, aki 28,5 pontot átlagolt a hat mérkőzésen.