2024. április 25., csütörtök

Közösen tolva a nemzet szekerét

Vajdasági újságírókat is díjaztak az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón
A Pannon RTV nevében Kozma Zoltán programigazgató köszönte meg a televíziós kategória második díját, amelyet Potápi Árpád János államtitkár adott át

A Pannon RTV nevében Kozma Zoltán programigazgató köszönte meg a televíziós kategória második díját, amelyet Potápi Árpád János államtitkár adott át

Kiváló hangulatú díjátadó ünnepséggel ért véget csütörtökön este az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó hivatalos programja Visegrádon, ahol a rendezvény vendégei számára három kategóriában meghirdetett pályázaton a vajdasági médiaházak munkatársai is kiválóan teljesítettek: két első és egy második díjat, valamint egy különdíjat is kiérdemeltek.

A díjátadó ünnepség kezdetén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, és az államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyi katonatemetőben lezajlott események forgatásakor összetörték.

A díjátadó folytatásában elhangzott, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett pályázatra összesen százharminc pályamű érkezett, a legnépszerűbb az írott sajtó kategóriája volt, amelyben hetvenöt munkával neveztek be a Kárpát-medencei magyar újságírók. A televíziós kategória első díját Magyari Tekla és Simó Csaba (Erdély) érdemelte ki, a második díjat Herczeg Zsoltnak, Miskolci Renatónak és Fleisz Miklósnak, a Pannon RTV munkatársainak, a harmadikat pedig Szabó Attilának és Bálint Károlynak (Erdély) ítélte oda a szakmai bizottság. A kategória elismeréseit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át a díjazottaknak.

Grezsa István és Ternovácz István, a rádiós kategória első díjasa (Ótos András felvétele)

Grezsa István és Ternovácz István, a rádiós kategória első díjasa (Ótos András felvétele)

A rádiós kategóriában az első helyezett Ternovácz István, az Újvidéki Rádió és a Kossuth rádió munkatársa, a második Iváncsik Attila (Kárpátalja), a harmadik pedig a Paprika Rádió (Erdély) lett, akiknek Grezsa István miniszteri biztos nyújtotta át a díjakat.

A nyomtatott sajtó kategória első díját Markovics Annamária, az MTI vajdasági tudósítója, a másodikat Rostás Szabolcs (Erdély), a harmadikat pedig Szüszer Róbert (Erdély) érdemelte ki, akiknek Szilágyi Péter miniszteri biztos adta át az elismeréseket. Ebben a kategóriában két különdíjat is kiosztottak, amelyek közül az egyiket Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója, a másikat pedig Kolek Zsolt (Felvidék) kapta, akik Szili Katalin miniszterelnöki megbízottól vehették át a jutalmukat.

A rendezvényen Szili Katalin mondott zárszót, amelyben a médiában dolgozók felelősségének és hitelességének fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt tíz évben a nemzetpolitikában megalkottak.

– Közösen a nemzet szekerét tolni, ez a feladatunk egy olyan globális világban, amelyben már szinte minden feloldódott, és emiattjoggal bízhatunk abban, hogy a huszonegyedik század talán előbb-utóbb újra megtanít majd bennünket arra, hogy vigyáznunk kell a közös értékeinkre.

Lapunk újságírója, Máriás Endre átveszi a különdíjat Szili Katalintól

Lapunk újságírója, Máriás Endre átveszi a különdíjat Szili Katalintól

Ennek a mostani összejövetelnek is ez volt a célja, az, hogy meglegyen az a közös tudás, merre akarjuk tolni ennek a nemzetnek a szekerét, hogy folytathassuk azokat a finomhangolásokat, amelyek nemzetünk létét, együttélését és jövőjét hivatottak biztosítani; azt, hogy a Kárpát-medencében mindenki jól érezze magát, és azt, hogy a Kárpát-medencében valóban olyan legyen a tájékoztatás, amit a találkozó résztvevői is képviselnek: hiteles és felelősségteljes – fogalmazott Szili Katalin, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a találkozót a következő években is megrendezik majd.

Grezsa István arról beszélt összegzésében, hogy a nemzetpolitika napjainkban kegyelmi időszakát éli, és az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetően végre megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében.

– Ha ilyen kegyelmi időszakot élünk, akkor nem lehet más a feladatunk, mint az, hogy ha komolyan vesszük a munkánkat, ne mondhassa az utánunk jövő nemzedék, hogy még azt a bizonyos templomot sem építettük fel, hiszen erre most van lehetőségünk. Ez azt is jelenti, hogy a Kárpát-medencében élő és dolgozó magyar újságírók nemcsak híreket gyártanak, nemcsak jó tudósításokat és tárcákat írnak, hanem egyfajta missziós munkát is végeznek, és azt végzünk mindannyian azzal, hogy igyekszünk önmagunkat megújítani.

A demográfiai tények és az elvándorlással kapcsolatos adatok ellenére ugyanis nem lehet nem érezni azt, hogy megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében, és ezt valamennyiünknek szolgálnunk kell, ezért nemcsak a szakma művelését kívánom a következő évekre, hanem azt is, hogy ezt a missziót továbbra is vegyük komolyan, mert van értelme, és egészen biztos vagyok abban, hogy ha komolyan vesszük a munkánkat, akkor előbb-utóbb megjelenik az a lelki fordulat is, amely azt eredményezheti, hogy vállaljuk az azonosságot a nemzeti öntudatunkkal, vagy – ahogyan Sütő András írja – merjünk azonosságot vállalni önmagunkkal! – fogalmazott a rendezvény zárásaként mondott beszédében Grezsa István miniszteri biztos.

Az első ízben életre hívott Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkára. A Visegrádon megtartott háromnapos rendezvényen összesen mintegy száznyolcvan, köztük százötven külhoni magyar újságíró, médiamunkatárs vett részt a Kárpát-medence minden tájáról.

Nyitókép: Lapunk újságírója, Máriás Endre átveszi a különdíjat Szili Katalintól