2024. március 28., csütörtök

Orosz gáz Szerbián át Magyarországra

Megállapodás a magyar–szerb gázvezeték-építési együttműködésről

A magyar-szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere pénteken Budapesten.

A dokumentum aláírása után Szijjártó Péter kiemelte: a gázellátásának biztonsága nemzetbiztonsági és stratégiai kérdés.
Emlékeztetett, hogy Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a tranzitszerződés a jövő évre.

Aleksandar Antić és Szijjártó Péter aláírják a megállapodást (Fotó: MTI)

Aleksandar Antić és Szijjártó Péter aláírják a megállapodást (Fotó: MTI)

Emellett Magyarország szövetségesei késnek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek elősegíthetnék, hogy az ország újabb forrásokból vásárolhasson gázt - fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter legreálisabbnak a déli irányú potenciális vásárlási lehetőséget, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalat nevezte.

Szeptemberben kiírják a szerb-magyar határ-összeköttetésre vonatkozó kapacitáslekötési eljárást. Tízmilliárd köbméteres maximummal számolnak. Az, hogy mekkora beruházást hajt végre Magyarország, attól függ, mekkora kapacitást kötnek le a kereskedő cégek - mondta a miniszter.

Szeptember végére lezárják az eljárást, ezután megkötik a kereskedelmi szerződéseket, jövő nyáron megkezdődik az építkezés, és 2021 végére létrejön a szerb magyar interkonnektor - tette hozzá.
A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Horvátországban még mindig nem kezdődött meg az LNG-terminál építése, Romániában pedig a felfedezett Fekete-tengeri mezők kitermeléséről az amerikai-osztrák konzorcium még nem hozta meg a döntést.

Ha a déli útvonal Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül létrejön, akkor az Magyarországnak hosszú távon kiszámítható szállítási lehetőséget jelent - emelte ki.
Kitért arra is, hogy 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított. Az ország közüzemi célokra 4 milliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezen felül a kereskedő cégek jóval többet.

A 4 milliárd köbméterből 2 milliárd Ukrajnán keresztül szokott érkezni. Ez egyelőre bizonytalan, ezért olyan megállapodás született az orosz Gazprommal, hogy a 2 milliárd köbméter gázt már ebben az évben beszállítják - tudatta.
    

Szeptember végére már a magyar gáztározókban lesz a teljes mennyiség, ami jövőre érkezett volna Ukrajnán keresztül - hangsúlyozta.

A másik 2 milliárd köbmétert szokás szerint Ausztrián keresztül fogják beszállítani jövőre - tette hozzá.

Az új szállítási útvonalról szólva Szijjártó Péter elmondta: ha 10 milliárd köbméter kapacitást lekötnek a kereskedő vállalatok és megépül az infrastruktúra, akkor a beérkező 10 milliárd köbméter gáz egy részét fel lehet használni Magyarországon, más részét pedig tovább lehet szállítani más útvonalakon.

A szerb bányászati és energetikai miniszter elmondta: szerb oldalon három szakaszon folynak az építkezések, 120 kilométeren már le is fektették a csöveket.

A tervek szerint idén december közepére befejezik az építkezést, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.