2024. április 18., csütörtök

Büntetik a tarló felgyújtását

A Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség továbbra is végzi a munkagépek ellenőrzését

Folyamatban van az aratásban részt vevő gépezetek tűzvédelmi ellenőrzése Topolya község területén. A falvakban az előzetesen bejelentett akciók csütörtökig ugyan lebonyolódtak, de a topolyai tűzoltó-laktanyánál továbbra is fogadják a munkagépeket 8-tól 14 óráig, tudtuk meg Zorica Rankovtól, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonyától.

Zorica Rankov (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zorica Rankov (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ha egy-egy faluban többen is lemaradtak az ellenőrzésről, utólagos telefonhívást és egyeztetést követően készek vagyunk kiszállni munkatársaimmal a terepre. Eddig pontos adataink nincsenek, de a visszajelzések alapján körülbelül a múlt évihez hasonló számú gépezetet volt alkalmunk átvizsgálni. Egyébként ma ül össze az aratás kapcsán felállított községi stáb, hogy megvitassuk az ilyenkor szükséges legfontosabb teendőket – mondta el Zorica Rankov, aki azt is hozzá tette, hogy a községbeli lakosok igen magas fokon ügyelnek az aratás, illetve a nyári melegek idején a tűzvédelmi előírásokra. Ugyanakkor sajnos nagyon sok teendő van még azzal kapcsolatban, hogy megértessék mindenkivel, a szántóföldeken hagyott szalma, illetve növényi maradványok felégetése nem csak, hogy veszélyes, de elpusztítja a földben élő értékes mikroorganizmusokat.

– A község közreműködésével tájékoztató szórólapokat osztunk szét Topolyán és a község falvaiban, amiben a tarlótüzek veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. A műszakilag kifogásolható gépek okozta tüzek, vagy egy felelőtlenül elhajított cigarettacsikk is bajt okozhat, de szerencsére nekünk ezzel kevesebb a problémánk, hiszen Topolyán magas szinten áll a lakosság tájékozottsága e téren.

Volt olyan évünk is, amikor egyetlen beavatkozásra sem riasztottak bennünket. Tehát az aratás idején meghirdetett fokozott tűzvédelmet betartják a polgárok, inkább az aratás után kezdődnek a gondok – nyilatkozta a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya, majd azzal folytatta, hogy a törvényszegők ellen feljelentést tesznek.

– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a tűzvédelmi előírások megszegése magával vonja az ilyenkor előirányozott bírságokat, amit magánszemélyek részére 10-től 50 ezer dinárig, a jogi személyeknek pedig 300 ezer dinártól 1 millió dinárig róhatnak ki a hatóságok. Emellett amennyiben felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja, vagy kiderül, hogy egy-egy munkagép működtetése nem szabályos, nincs szikrafogóval ellátva, illetve nem lett levizsgáztatva, vagy nem tudja a polgár az ellenőrzésről szóló igazolást felmutatni a hatóságok kérésére, akkor az magával vonja a tűzoltóegységek kiszállási díjának a megfizettetését is, illetve feljelentést teszünk a rendőrségen – mutatott rá az elnök asszony, aki elmondta azt is, hogy az aratás idején nagyon fontos, hogy a munkagépeken üzemképes tűzoltó készülék is kéznél legyen vészhelyzet esetére. Ezek az eszközök a tűzoltó-testületeken keresztül már akár 3200 dinárért is beszerezhetőek.