2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Miskolci kárpótlás a lettnek

A leghosszabb, bő 200 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de Hongrie, a mezőny rekkenő hőségben vágott neki a Balassagyarmat és Miskolc közti útvonalnak. Az előző etaphoz hasonlóan hamar kialakult a nap szökevénycsoportja, amelybe ezúttal négyen kerültek bele: a szlovén Jon Božič ismét szökött, amivel egyértelművé vált, hogy az Adria Mobil 22 éves kerekese a piros hegyi trikó megszerzését tűzte ki célul. Rajta kívül a cseh Matej Zahalka, a svéd Jakob Eriksson és a belga Thomas Deruette volt elöl, a kvartett előnye nyolc perc magasságában tetőzött.

Három emelkedőt kellett teljesíteni, először féltáv környékén az Egercsehinél lévő, harmadik kategóriás Vízmű dombot. 134 kilométernél a répáshutai második kategóriás hegy következett. A szökevények váltott vezetéssel haladtak, mindkét hegyi hajrát Božič nyerte, a mezőny néhány perces hátránnyal érkezett.

A legkomolyabb, első kategóriás bükkszentkereszti emelkedő tíz kilométer hosszan kanyargott, 25 kilométerrel a cél előtt volt a csúcs. A szökevények előnye hamar elfogyott, a főcsoport nagyobb sebességbe kapcsolt. Az első támadást a lett Krists Neilands indította, akit a spanyol Juan Pedro Lopez követett. Neilands a jócskán megfogyatkozott mezőny előtt ért a hegytetőre, ahogyan Lopez is. Utóbbit a hosszú lejtmenetben, illetve az utolsó sík részen megfogta a mezőny, ám Neilands egy perc fölötti előnyt tudott kialakítani, és hatalmasat küzdve szinte a teljeset megtartotta az üldözőkkel szemben, akiket a sárga trikós Manuel Bellettit védő Androni csapat vezetett. A lett, aki a siófoki prológon alig néhány tizedmásodperccel maradt le a győzelemtől, fölényes sikerével az összetett vezetést, vagyis a sárga trikót is átvette.

Végeredmény, 2. szakasz (Balassagyarmat–Miskolc, 200,6 km): Krists Neilands 5:10:14 óra, Louis Bendixen +1 perc, Marco Frapporti, Matej Zahalka, Mathias le Turnier a. i. stb.