2024. április 25., csütörtök
INFANT

Palesztin és dél-koreai produkció is

Alternatív előadások az emberiesség kereséséről Újvidéken

Nyolc ország részvételével június 25-étől július 2-áig Újvidék a házigazdája az INFANT nemzetközi, alternatív, új fesztiválnak. A rendezvényen első alkalommal mutatkoznak be társulatok Palesztinából és Dél-Koreából. A szervezők az idén is innovatív előadásokat kínálnak a közönségnek. Az említett palesztin, dél-koreai és hazai társulatokon kívül fellépnek németországi, olaszországi, csehországi, franciaországi, svájci együttesek is.

– Az újvidéki közönség az idén is első osztályú előadásokat láthat, mint az eddigi negyvenöt INFANT-on, amellyel mind a hazai, mind a külföldi kritikusok nagyon elégedettek voltak. Ennyi sikeres év nem kis dolog egy nemzetközi rendezvény életében – mondta Bojan Panaotović, Újvidék Művelődési Központjának vezetője a sajtóértekezleten. Hozzáfűzte: büszke arra, hogy ez a rangos fesztivál része az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben projektumnak, amelyhez a székváros nem összeköttetések révén, hanem kemény munkával jutott.

Sanja Krsmanović Tasić, a fesztivál válogatója, aki több mint nyolcvan előadást tekintett meg élőben vagy felvételről, elmondta, egyesekről anyagi okokból le kellett mondaniuk. De reményét fejezte ki, hogy ezek is majd sorra kerülnek.

– Az idei produkciók az emberiesség keresése köré épülnek. Azt keresik, ami hiányzik, ami kiveszett belőlünk. Kevés előadás bővelkedik szövegben, amelyet át kell gondolnunk. Az előadások többségét teljes lényünkkel kell „néznünk”. Ugyanis olyan világban élünk, amely rengeteg információt zúdít ránk, s emiatt nem vesszük észre az embert, a személyt. Az előadásokat olyan értelemben nevezhetjük forradalmiaknak, hogy a forradalomnak önmagunk, a környezet és a természet iránti viszonyulásban kell megtörténnie – hangsúlyozta Sanja Krsmanović Tasić a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Simon Grabovac, a fesztivál szerkesztője és Lazar Jovanov, a Novi Sad 2021 Alap igazgatója is, a szervezők ismertették a fesztivál programját.

A nemzetközi rendezvényt június 25-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán a németországi Company toula limnaios táncegyüttesnek A düh c. produkciója nyitja meg. A düh szenvedélyes válasz értelmetlen állapotunkra a mai világban, amelyben rengeteg információ bombáz bennünket.

A Halál a fasizmusra! A halászokról és a szabadságról című dokumentum előadást a hazai Reflektor Színház mutatja be Újvidék Művelődési Központjának termében június 26-án. A fiatal szerzők Ivo Lola Ribar forradalmár és menyasszonya, Sloboda Trajković története alapján megfogalmazzák, mit jelent számukra a fasizmus elleni harc a mai korban, amikor mind a régióban, mind egész Európában erősödik a történelmi revansizmus, és erősödnek a nacionalista áramlatok.

Az emigránsok c. produkciót, amelyért Barna Miklós budapesti és Marija Barna Lipkovski belgrádi rendező 2015-ben a szentpétervári ArtOkraina fesztiválon a legjobb rendezésért járó díjat érdemelte ki, a szerbiai Tri groša társulat mutatja be június 27-én Újvidék Művelődési Központjában.

A Drámaművészeti Akadémia növendékei a Mennyibe kerül a vas (Pošto gvožđe) című Brecht-darabbal, diploma-előadásukkal mutatkoznak be a fesztiválközönségnek június 28-án Újvidék Művelődési Központjában. Június 29-én, 19 órakor a Nyári Mozi Színházi Egyesület művészei Újvidék Művelődési Központjának Nagytermében a Micsoda cirkusz c. produkciót játsszák. Ezután az Ifjúsági Színház Nagytermében Az emberi szégyen c. előadást az olaszországi #reteteatro41 és a Matera-Basilicata mutatja be. Június 30-án a franciaországi David Roland koreográfiájában a Happy Manif A tánc napos oldala c. produkciót délelőtt a Futaki parkban, este pedig a Duna Parkban élvezhetik az érdeklődők. Délután az újvidéki Ifjúsági Színház (Pozorište mladih) társulata A farkas nyomában (Na vukovom tragu) előadást játssza az Ifjúsági Színház Nagytermében,

Az esti órákban Újvidék Művelődés Központjának nagytermében a dél-koreai Goblin parti Ezüst kés és Landolási hiba produkciója, kiváló táncosok előadása várja az érdeklődő közönséget.

Július 1-jén a csehországi Fekete Seretlek együttes a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán a Kar c. produkcióval mutatkozik be. A néző előadást és koncertet láthat a halál témájára az Anna Karenina-motívumok alapján. A zene és a színház, a szó és a mozdulat metamorfózisából új színházi forma születik... Szintén július 1-jén, későbbi időpontban lép fel a franciaországi Un loup pour l’homme társulat négy csodálatos akrobatája. Az Északi oldal c. produkció kihívás, verseny, amelyben fiziológiai határaikat és a fizika törvényeinek határait feszegetik. A késő esti órákban a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović Színpadán az Astar Mualem palesztinai társulat Enheduana c. nonverbális előadását láthatjuk. „Duodráma“ Astar Mualem és Simona Abdalah palesztin művésznők életének történetéről, akik úgy döntöttek, hogy a művészetüket önmaguk kifejezéseként élik meg.

Július 2-án a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán a svájci Joshua Monten Rómeó, Rómeó, Rómeó c. táncelőadásában négy Rómeó, akik közül egyet nő alakít, a tánc ötletét, két ember együttélésének izgatóan meghitt és személyes formáját kutatja.

Az érdekesnél érdekesebb alternatív előadásokra belépőjegyet 11 és 13 óra között lehet vásárolni Újvidék Művelődési Központjában, illetve egy órával a rendezvény előtt a rendezvény színhelyén. A jegy ára 500 dinár, az egyetemisták számára pedig 300 dinár.