2024. április 25., csütörtök

Irán nem akar atombombát

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője tegnap ígéretet tett arra, hogy országának nem áll szándékában nukleáris fegyvereket előállítani, birtokolni vagy használni – közölte Abe Sindzó japán miniszterelnök, miután találkozott az ajatollahhal.

Sindzó teheráni látogatásának második napján újságírók előtt elmondta: Irán legfelsőbb vezetője kifejezte „a közel-keleti békébe vetett hitét”. A japán miniszterelnök hozzátette: a közel-keleti feszültségek csökkentése a Washington és Teherán közti vita közepette nehéz lesz, de Japán folytatni fogja erőfeszítéseit a béke és biztonság eléréséért.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta Abe Sindzó az első japán miniszterelnök, aki Iránba látogatott. Két napot tölt az országban; szerdán megbeszélést folytatott Haszan Róháni iráni államfővel. Abe az első japán miniszterelnök, aki találkozhatott az iráni legfelsőbb vezetővel.

Az már korábban is ismertté vált, hogy Sindzó kész közvetítőként eljárni az Egyesült Államok és Irán vitájában. Amikor Donald Trump amerikai elnök május végén Japánban járt, nem ellenezte a japán miniszterelnök tervét, hogy találkozzon az iráni vezetőkkel.

Trump 2018 májusában jelentette be az Egyesült Államok távozását az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. A 2015. évi megállapodással – amelyet Irán mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország írt alá – a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy Irán atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. A megállapodás jelentősen enyhítette az Irán elleni nemzetközi szankciókat, cserébe a közel-keleti ország beleegyezett nukleáris tevékenysége korlátozásába.

Hamenei tegnap világossá tette, hogy Teherán nem hajlandó tárgyalni Washingtonnal, sőt Trumpot még arra sem tartja méltónak, hogy reagáljon a kijelentéseire vagy Japán közvetítésével üzenjen neki. „Irán nem bízik Amerikában. Az atomalku ügyében egyszer már megsütöttük a szánkat miattuk, és nem szeretnénk, ha ez megismétlődne” – fogalmazott az iráni vezető.