2024. április 23., kedd

Szerbia útjain közel 200-an vesztették életüket idén

A szakember szerint a megelőző akciók éppoly fontosak, mint a büntetés

196 személy veszítette életét közlekedési balesetben, mintegy 7500-an pedig megsérültek az utakon január és június 11-e között.

A felmérést a Közlekedésbiztonsági Ügynökség tette közzé. Azt is kimutatták, a halálos áldozatok száma a tavalyi évhez képest 11 százalékkal, a sérülteké 12 százalékkal kevesebb, továbbá csökkent a gyalogos áldozatok száma és kevesebben haltak meg autóban ülve is. Nőtt viszont azok száma, akiket biciklin, vagy autóbusz utasaiként ért baleset.

A közúti szerencsétlenségek fő okozói továbbra is a gyorshajtók és azok, akik alkohol befolyása alatt ülnek jármű volánja mögé.

Jasmina Milošević a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, az általa vezetett intézmény rendszeresen szervez megelőző kampányokat. Véleménye szerint, a rendőrség büntető eljárásait megfelelően kiegészítő preventív akciókkal jó eredményeket lehet elérni a közlekedésbiztonság területén, ezt mutatja a nyugati tapasztalat is.

A súlyos közúti baleseteknek kilátástalan következményei vannak és nem csak személyi károkat, de az állam számára is veszteséget okoznak – mutatott rá a szakember.