2024. március 29., péntek

A Fiat szabadságra küldi a munkásokat

A vállalat vezetősége a piaci igényekhez igazítja a termelést

A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) szerbiai vállalatának munkásai a nyár elejétől kollektív szabadságra mehetnek, és mint Zoran Marković, a vállalat Önálló Szakszervezetének elnöke  ma bejelentette, a munka „behívásra” folytatódik majd. Ez azonban, szavai szerint, nem jelenti a kragujevaci autógyár végét.

Marković a médiának elmondta, hogy az FCA vezetősége értesítette az alkalmazottakat, hogy a gazdasági minisztérium jóváhagyta, hogy az olasz autógyártó üzem fizetett szabadságra küldje az alkalmazottait, mégpedig június 17-étől az év végéig.

Mint arra a szakszervezeti elnök rámutatott, a munkások ezek után is dolgoznak, de csak behívásra kell megjelenniük a munkahelyükön, hiszen a vállalat vezetősége olyan döntést hozott, hogy az autógyártást a piaci igényekhez igazítja majd.

A munkások már ma sem dolgoztak, illetve hétfőn, június 17-én sem fognak dolgozni, de 18-ától a beosztás szerint lesz, akinek be kell járnia.

– Ez nem jelenti a Fiat gyár végét, és nem is lehet összehasonlítani ezt a helyzetet a Zastava automobili gyárral. A szabadság idején a munkások fizetése az elmúlt 12 hónap átlagfizetésének 65 százalékát teszi majd ki – mondta Marković, és hozzátette, hogy a munkások megijedtek a döntéstől.

Közölte, hogy a munkaadónak törvényes kötelessége a munkásokat 45 nap fizetett szabadságra küldeni, az olasz vállalat pedig, mivel a piaci igényekhez alkalmazkodva szervezi meg a gyártást, összesen 87 napra kapott engedélyt a minisztériumtól.

Így megtörténhet, hogy augusztustól heti két-három napon át folyik majd a munka. Marković számítása szerint legrosszabb esetben az állami ünnepeket és az évi szabadságot figyelembe véve, amihez hozzáadjuk a 87 fizetett szabadságot, 40 munkanap jut 6 hónapra.

A szakszervezet elnöke rámutatott, hogy a vészharangokat már másfél évvel ezelőtt megkongatták, és egy olyan modell kidolgozására várnak, ami megoldja a gyár jelenlegi problémáit. Szavai szerint a kormány tagjai és a vállalat képviselői tárgyalásokat folytatnak, hiszen az olasz vállalat továbbra is része kíván lenni a Szerbia iparának. Mint elmondta, ezek a tárgyalások pozitív irányban haladnak, így reményét fejezte ki, hogy még hosszú évekig dolgozhat ebben a gyárban.