2024. április 25., csütörtök

Újvidék lesz az első operafesztivál színhelye

Június 14-étől 21-éig tartják az 1. OPERARIA elnevezésű fesztivált a székvárosban. A rendezvényt pénteken 19 órakor a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán a színház operatársulatának Giuseppe Verdi Rigoletto c. produkciója nyitja meg Andrea Solinas vezényletével, a belgrádi Aleksandar Nikolić rendezésében – jelentették be a szervezők a keddi sajtótájékoztatón.

A fesztiválon fellépnek a hazai és a régió jeles művészei. Dragana Milošević művelődési titkár elmondta, Újvidék megérdemelte, hogy százhúsz évvel az első operaelőadás után az első operafesztivál házigazdája legyen. A sokszínű program által különböző korosztály számára közelebb kívánják hozni ezt a zenés-színpadi műfajt, mire két év múlva Újvidék Európa kulturális fővárosává válik.

A fesztivál műsorán szombaton 20.21-kor a Svilara nevű Művelődési Állomás Nagytermében barokk operaest lesz. Az operaáriák koncertjén történelmi hangszereken muzsikál a szerbiai/egyesült államokbeli New Trinity Baroque zenekar Predrag Gosta vezényletével. Az Új Belgrádi Operaház neves szólistái, Radoslava Vorgić szoprán, Dragana Popović mezzoszoprán, Predrag Đoković kontratenor és Sreten Manojlović basszus-bariton énekesek lépnek fel. Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Lully szerzeményei csendülnek fel. A hangversenyt a Korai Zene Fesztivállal való együttműködés keretében tartják.

Vasárnap gyermeknap lesz. A kicsik örömére az újvidéki Visoko C Művészek Egyesülete 16 órakor a Zeppelin hajón Petar Krstić Snežana i sedam patuljaka (Hófehérke) c. gyermekoperáját adja elő. Ezt követően ugyanott 17.30-kor az említett egyesület Petar Jovanović Crvenkapa (Piroska és a farkas) c. gyermekoperával kedveskedik a legfiatalabbaknak.

Kedden, június 18-án 10 órakor és szerdán 11 órakor a Szerb Nemzeti Színház Kamaraszínpadán tartja Vitkay Kovács Vera Szólóénekes Versenyrét. Szintén szerdán de 19 órakor a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán a temesvári Román Nemzeti Operatársulat bemutatja Giuseppe Verdinek Az álarcosbál c. operáját a belgrádi Dejan Savić karmester vezényletében.

Csütörtökön a Katolikus portán 20.21-kor a Fiatal tehetségek koncertjén a Vitkay Kovács Vera Verseny győztesei lépnek fel, és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar muzsikál Aleksandar Kojić karmester vezényletében. Az est külön vendége Dušan Svilar tenorénekes lesz. Ugyanott, 22.30-kor a Novosadski Big Bend koncertjét élvezheti az újvidéki közönség. Fedor Vrtačnik karmester vezényel, a szólista pedig: Nevena Reljin, Zorana Iđuški és Dušan Svilar.

21-én, pénteken, a nemzetközi zenenapon, 20 órakor a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának szólistái, kórusa és zenekara a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán ünnepi gálahangversennyel zárják az operafesztivált. Az oroszországi Ilmar Lapins karmester vezényel.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának vezetője szerint az első operafesztivál szervezése folyamán arra törekedtek, hogy változatos műsorral közel hozzák az operát a közönség világához. Dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a közönség a művészi előadásokról és a különleges színpadi effektusokról fogja megjegyezni az első OPERARIA rendezvényt.