2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Esztergom a címvédőé

Csaknem 200 kilométer várt az első mezőnyszakaszon a Tour de Hongrie versenyzőire. A táv utolsó részében Esztergom körül tettek meg a bringások egy kört, kétszer is fel kellett tekerni az 565 méter magas Dobogókőhöz vezető emelkedőre.

A nap szökésében hárman voltak, köztük két magyar, a válogatottmezben menő, többszörös országos bajnok Lovassy Krisztián és a luxembourgi Differdange-ból Rózsa Balázs. Rajtuk kívül a szlovén Jon Božič ment elöl, aki a Dobogókő első mászásakor otthagyta a két magyart, és egyedüli szökevényként maradt elöl, de őt is hamar bedarálták.

A második hegymenet az elsőnél sokkal keményebb tempót hozott, az olasz prokontinentális Neri-Sottoli csapat diktált. Az erős iram miatt senki sem tudott támadni felfelé, de a fő csoport jócskán megfogyatkozott, mintegy 30 ember maradt elöl. Hegyről lefelé a szerb Dušan Rajović bepróbálkozott, és eltávolodott valamennyire, de befogták. Az esztergomi trükkös, enyhén emelkedő befutón a tavalyi összetett győztes Manuel Belletti szép felvezetést kapott, és fölényesen nyert a hajrában, a sárga trikót is megszerezve. A dobogó harmadik fokára Rajović állhatott fel, akinek a szökése után is maradt ereje kivágni egy erős sprintet. A legjobb magyar Valter Attila hatodikként ért célba.

Ma a Balassagyarmat és Miskolc közotti 200 kilométer lesz műsoron.

Végeredmény, 1. szakasz (Velence–Esztergom, 194,1 km): Manuel Belletti 4:38:55 óra, Hugo Hofstetter, Dušan Rajović, Louis Bendixen, Umberto Marengo a. i. stb.

DAUPHINÉ

Froome eltörte a lábát!

Váratlan, a teljes szezont meghatározó esemény történt a franciaországi Critérium du Dauphiné körversenyen, az egyhetes, hagyományosan Tour de France felvezetőviadalnak számító megmérettetés negyedik napján eltörte a lábát a négyszeres Tour-győztes, Chris Froome. A brit a napi szakasz, egy 26 kilométeres egyéni időfutam délelőtti pályabejárásán bukott, a hírek szerint hatalmas sebességgel, és combcsontját törte. Az Ineos csapat és Dave Brailsford csapatigazgató egyaránt megerősítette, hogy a 34 éves brit a súlyos sérülés miatt biztosan kihagyja a július elején kezdődő Tour de France-t. Froome karrierje során négyszer (2013, 2015, 2016, 2017) nyerte meg a világ legnagyobb versenyét.

A kronót egyébként Wout van Aert nyerte meg.

Critérium du Dauphiné, 4. szakasz (Roanna–Roanne, 26,1 km): Wout van Aert 33:38 perc, Tejay van Garderen +31, Tom Dumoulin +47, Steven Kruijswijk +49, Emanuel Buchmann +51 mp stb.