2024. március 29., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

A Soma negyed évszázada

Az idén jubilál a bácsfeketehegyi színjátszó társulat – Kiadvány jelent meg a társulat munkájáról

Az idén 25 éves a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma Színtársulata. Ez alatt az idő alatt komoly fejlődésen estek át, valamint számos lelkes amatőr érkezett és távozott a társulat életében. Az általuk kitűzött cél még mindig az, ami megalakuláskor volt: szórakozni és szórakoztatni.

Jelenet a Kitty Flynn című darabból (Lakatos János felvétele)

Jelenet a Kitty Flynn című darabból (Lakatos János felvétele)

Bácsfeketehegyen igen jelentős múltja van az amatőr színjátszásnak, mondta el Szukola Béla, a társulat vezetője. A Soma megalakulásának ötlete a Jugoszláv háborúk kezdetén fogant meg.

– Valamikor a 90-es évek elején pattant ki az ötlete Tóth Harangozó Vera fejéből, hogy összehívjon hasonló beállítottságú embereket, akik a színjátszást szívügyüknek tekintik. 1994 őszén 7-8 emberrel létrejött egy csoport, amely elkezdett dolgozni az Apósom a vezér című darabon. Ehhez csatlakozott még 3-4 ember, közöttük jómagam is. A következő évadban a Koktél a kis családban című művemet adtuk elő, amelyet a magyarországi L’art pour l’art Társulat ihletett. Ezzel a darabbal beneveztünk az első Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Szemlére. Azóta folyamatosan dolgozik a társulat és kisebb-nagyobb sikereket érünk el – mondta el Szukola, majd hozzáfűzte, hogy azóta a színjátszó szemlén is rendszeresen részt vesznek. Merkva Péter a Barlanglakók című darabjáért rendezői díjat kapott, Szabó László több alkalommal elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat, Szukola Hyppolit szerepéért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, a tavalyi évben pedig Hodik Annabella kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó díjat Kitty Flynn alakításáért. Emellett a csoport többi tagjai is kaptak különdíjakat és különböző elismeréseket, az idei évben 6 különböző díjjal tértek haza a szemléről, emelte ki a vezető.

Megalakulása óta kb. 85 ember fordult meg a társulatban, mint színész vagy rendező. Voltak olyan darabjaik, amit nagy létszámú gárdával játszottak, de volt mindössze háromszereplős előadásuk is.

– Társulatunk az életkor szempontjából igen széles skálán mozog, vannak hatvan éven felüliek, képviselteti magát a középkorosztály és huszonéves fiatalok is erősítik a csapatot. Ez nagyon jó, mert szereposztáskor könnyeben megtaláljuk a különböző karaktereknek megfelelő színészeket. Szokták mondani, hogy a jó szereposztás fél siker, ezért mi szerencsések vagyunk ilyen szempontból. Jelen pillanatban 10-en vagyunk a csapatban. A próbákon nehézséget jelent, hogy fiataljaink többsége vidéken vagy külföldön tanul. Ezért csak hétvégén tudunk dolgozni, és a próbák hosszabb időt vesznek igénybe. Viszont, amikor nagyon ráhajtunk, akkor rövid idő alatt eredményesek tudunk lenni. A Hyppolitot pl. 76 nap alatt vittük színre – hallottuk a társulat vezetőjétől.

A Soma az idén Ralbovszki Csaba színművész rendezésében a Mandragóra című egyfelvonásost dolgozta fel. A darabbal jelenleg is tájolnak, idáig 4-5 előadáson vannak túl, és további három fellépés vár még rájuk. Szukola elmondása szerint ezzel le is tudják az idei évadot, és időben szeretnének felkészülni a következőre. A tájolást is a lehető leghamarabb szeretnék elkezdeni, hogy a szemlére már egy kiforrott darabbal menjenek.

*****

Egy színtársulat naplója

Szabó László, Lacus a bácsfeketehegyi színjátszás egy legendás alakja. A Somának 1996 óta tagja, amatőr színjátszással viszont 1975 óta foglalkozik. Ő vezeti a Soma Színtársulat naplóját, amit Ružić P. Mártától vett át. Nem véletlen hát, hogy a Soma életéről szóló könyv megjelenésének ő az ötletgazdája.

– Tavaly év vége felé vetődött fel bennem az ötlet, hogy jó lenne, ha ez a napló könyv formájában is megjelenne, hogy ne vesszen el. Erre az ötletre pozitív visszajelzést kaptam felsőbb fórumokon, és novemberben már azon dolgoztam, hogy ez a kézzel írott napló könyv formájában megjelenjen. A begépelt naplót Sárközi Ottilia segítségével összeállítottuk, mind szövegileg, mind képek szempontjából. Ezt még ellenőrzés és korrektúra követte, hogy minden a helyén legyen. Kb. 120 oldal írott szöveget és 60 oldal fényképet tartalmaz a könyv. Ez felöleli a társulat mind a 25 évét, ez alatt az idő alatt 82 személy vett részt a darabjainkban. Összesen 31 különféle színdarabot tanultunk és mutattunk be, valamint több, mint 160 fellépésünk volt. Eddig 18 színjátszó szemlén vettünk részt, és a könyvben pontosan benne lesz mindazok neve, akik bármilyen elismerésben részesültek – számolt be Szabó László, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a naplóban igyekezett minden olyan eseményt beleírni, ami a társulattal történt: szereposztásokat, fellépéseket, bakikat, étellel-itallal kapcsolatos dolgokat és egyéb érdekes momentumokat. Ami a képanyagot illeti, itt a fényképek mellett plakátokból és újságcikk kivágásából is van bőven. A nyersanyag olyan bőséges, hogy a könyvbe csak egy töredéke került bele, ezzel szemben az írásoknak 99 százaléka megjelent benne. A könyv 180 oldalas, és 500 példányban jelent meg.

A könyv ünnepélyes bemutatójára a bácsfeketehegyi meggynapok alkalmából kerül sor. Egészen pontosan június 6-án, azaz ma 18 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthon teraszán. A bemutatón jelen lesznek az egykori és a mai Soma tagok. Megtekinthető lesz a társulat életét bemutató fénykép- és plakátkiállítás. A könyvet Szabó László Lacus fogja bemutatni, valamint Ralbovszki Csaba, a könyv recenzense méltatja. Június 7-én, pénteken 19 óra 30 perckor a bácsfeketehegyi színházban pedig a Soma ismét bemutatja a Mandragóra című darabot.