2024. április 24., szerda

Potápi: Folytatjuk a támogatási programokat

Átadták a magyarországi „utazó magazin” szavazása alapján 2018 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjakat tegnap Budapesten; először díjazták a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is.

Potápi Árpád János államtitkár beszédet mond a díjátadón (Fotó: MTI)

Potápi Árpád János államtitkár beszédet mond a díjátadón (Fotó: MTI)

A külhoniaknak járó elismeréseket Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át, aki alkalmi beszédében kiemelte: évek óta azon dolgoznak, hogy a Kárpát-medencét az anyaországgal egy gazdasági egységként kezeljék. Ezért nagy öröm, hogy díjazták a határon túli magyar idegenforgalmi szolgáltatókat is. Utalt arra, hogy az oktatásban már értek el sikereket, a felsőoktatásban „egységes oktatási térben gondolkozhatunk”.

A magyar emberek szorgalmával a magyar gazdaság fejlődése mellett van lehetőség határon túli gazdaságfejlesztési programok elindítására is – mondta. Felidézte, hogy ezek a programok először Vajdaságban indultak el, majd további régiók következtek. A nagyobb programokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium bonyolítja, emellett a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága évek óta indít pályázati lehetőségeket Kárpát-medencei mikro- és kisvállalkozások számára. 
Az elmúlt években kétmilliárd forintból 420 külhoni magyar vállalkozás fejlesztését támogatták. Közöttük volt szépségipari, informatikai cég, de háziorvos is. Jelentős számban vendéglátással, mezőgazdasággal foglalkozók kaptak támogatást, a két terület sokszor egyet jelent. A támogatási programokat a jövőben is folytatják – ígérte Potápi, aki azt is hangsúlyozta, hogy a tegnap átadott díj hosszú évek munkájának az eredménye minden turisztikai szolgáltatónál.
Érsek M. Zoltán, a magazin főszerkesztője elmondta: az idén már 14. alkalommal adták át a legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat, hagyományteremtő módon először a határon túli szolgáltatóknak is. Közölte: tizenhat kategóriában díjazták a szolgáltatókat az olvasók és ágazati szakemberek szavazata alapján, s egy életműdíjat is kiosztottak.

Az év határon túli magyar szálláshelye 2018-ban a romániai Tusnádfürdőn (Băile Tușnad) működő Szent Kristfóf Panzió lett, az év határon túli magyar étterme pedig a szlovákiai Dunaszerdahelyen (Dunajská Streda) létesített Villa Rosa Restaurant & Pension.