2024. április 19., péntek

Hazugsággal vádolják a román belügyminisztert

Bukarest tárgyalna Budapesttel – A kormány megbuktatására szavaz az RMDSZ

Hazugsággal vádolják romániai magyar politikusok Carmen Dan belügyminisztert a múlt csütörtöki úzvölgyi (Valea Uzului) temetőincidens kapcsán tett kijelentései miatt. A problémára kormányközi megoldást javasolnak, és az eredeti állapot visszaállítását a sírkertben, ahol utána román parcellát is ki lehetne alakítani.

Hazugsággal és félretájékoztatással vádolják romániai magyar politikusok, önkormányzati vezetők Carmen Dan belügyminisztert a múlt csütörtöki úzvölgyi (Valea Uzului) temetőincidens kapcsán tett minapi kijelentései miatt.

Különösen azt nehezményezik, hogy a tárcavezető szerint magyar futballultrák is részt vettek a botrányos megemlékezésen, amelyre azután került sor, hogy feldühödött románok ezrei – egy törvénytelenül kialakított saját emlékmű és parcella felavatása végett – betódultak az I. világháborús katonatemetőbe, ahol ott többen közülük magyar katonasírokat gyaláztak meg, és bántalmazták a helyszínen összegyűlt magyar tiltakozókat, miközben a kivezényelt rendfenntartók többsége tétlenül szemlélte a történteket. 

Dan szerint a sírkertnél a rendőri és csendőri erők teljesítették feladatukat: sikerült megelőzniük a magyarok–román összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást.

Az incidens helyszínén megjelent romániai magyar közszereplők visszautasítják a belügyminiszter állításait. Tánczos Barna, a román parlament felsőházának RMDSZ-szenátora hazugságnak nevezte Dan nyilatkozatát. Kijelentette: a helyszínen az ellenkezője történt annak, amit a miniszter állított, ezt fénykép- és videófelvételek is bizonyítják. Megüzente: a sajtóban és a parlamentben is fellépnek a félretájékoztatás ellen.

Az RMDSZ nem ért egyet abban, hogy a (román kormány javaslatára) a védelmi minisztérium átvegye a temetőt, mert ez azt jelentené, hogy az ottani törvénytelen állapotot a legfelsőbb szintre emelnék.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szerint a belügyminiszter hazudik, s meg kellene fontolnia, hogy átadja a helyét másnak. Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke is az incidens helyszínén tartózkodott. Szerinte békés, többnyire idős székelyek próbálták élőlánccal megvédeni a hősök nyughelyét, magyar(országi) fociultrák nem voltak jelen.

A temetőnél volt Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke is. A politikus atrocitásnak tartja, hogy részeg román ultrák rátámadtak a több mint ötszáz imádkozó magyarra, akik Hargita (Harghita) és Kovászna (Covasna) megyéből jöttek. Látta, amint dühöngő román ultrák – magyar sírokról kitépett – fakereszteket dobálnak át a temetőkerítésen. A kivezényelt csendőrökről és a különleges alakulat álarcos embereiről elmondta: ki sem szálltak a buszokból. Csak annyi csendőrt állítottak a temető elé, hogy nagyobb baj ne legyen, de a románok betörését nem akarták megakadályozni.

Szerinte a belügyminiszter vagy rosszul tájékozott, vagy szándékosan félre akarja vezetni a közvéleményt. „Ez nem sikerül neki, hiszen összegyűjtöttük a bizonyítékokat, filmeket, fényképeket, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök eljuttatta a nagykövetségekre, a nemzetközi sajtónak” – mondta.

Kelemen is megerősítette: a román központi hatóságok nem teljesítették a kötelességüket, a csendőrök pedig „csak ültek a buszokban, nem léptek közbe”. Közölte: pártja már a kezdetektől javasolta a törvénytelenség megszüntetését a sírkertben, és azt is, hogy ott ki lehet alakítani egy új parcellát a román hősöknek, de csakis egymás mellett, s nem úgy, hogy magyar sírokra tesznek román katonanevekkel kereszteket, miként az nemrég megtörtént. Kelemen leszögezte: továbbra is szorgalmazzák a helyzet rendezését, „az eredeti állapot visszaállítását”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy pártja támogatja a kormány ellen megfogalmazott ellenzéki bizalmatlansági indítványt, amely Viorica Dăncilă miniszterelnök kabinetjén egyebek mellett számon kéri az úzvölgyi incidenst is. A jövő heti parlamenti szavazáson az RMDSZ a kormány megbuktatására szavaz.

A helyzet rendezése érdekében a román védelmi minisztérium tegnap tárgyalást javasolt Magyarországnak az úzvölgyi sírkertről. A megbeszélésre a június 24-e és 28-a közötti időszakot tartaná alkalmasnak.    

********

Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói (Șumuleu Ciuc) látogatása után egyre több furcsaság derül ki a biztonságára ügyelő román kormányőrség (SPP) viselkedéséről. A szolgálatról nemrég derült ki, hogy letakartatta a pápa helyszínen viselt miseruháján a magyar feliratot. Újabban az borzolja a kedélyeket, hogy az államfői hivatal fennhatósága alá tartozó SPP több erdélyi magyar és anyaországi magas rangú tisztségviselőt nem engedett be a fontos vendégek számára kijelölt területre, holott a meghívójuk oda szólt. (Eközben a román zászlókkal és népviseletben odaérkezők gond nélkül beléphettek a területre, ahol az első sorokba, a tévékamerák elé ültették őket.). A megalázó helyzetnek Brendus Réka, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és mások is részesei voltak. A püspök szerint az egész azt a célt szolgálta, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálja a Vatikán előtt. (Forrás: kronika.ro)