2024. április 23., kedd

Hajnyírás a szalon küszöbén

Tóth Róbert zentai fodrász egy alkotásáért egy láda sört kapott jutalmul

Ollócsattogás, hajszárítózúgás, a televízió képernyőjén rajzfilmek futnak, a háttérben zene szól. Sürgés-forgás a szalonban, a kuncsaftok jönnek-mennek, mindenki mindenkit ismer, beszélgetnek, a szomszéd bácsi is beköszön. Igazi családias hangulat fogadott bennünket a zentai Tyutyko hair style fodrászszalonban, amely nemrégiben ünnepelte megnyitásának hetedik évfordulóját. Tóth Róbert, a szalon tulajdonosa egy percre sem teszi le az ollóját, szorgalmasan dolgozik, munka közben készítjük az interjút. Elmondása szerint sok a munka, de ő ezt nem panaszként mondja, inkább hálás azért, mert állandóan van élet a szalonban.

Tóth Róbert, a Tyutyko hair style szalon tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

Tóth Róbert, a Tyutyko hair style szalon tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

– Miért választottad a fodrászszakmát?

− Nem volt tervben. Édesapám nyomdokaiba szerettem volna lépni, aki lakatos és fémfeldolgozó. Be is íratkoztam a szakmai iskolába, de egy idő után rájöttem, hogy nem való nekem a fémmegmunkálás, és kereskedelmi iskolára váltottam. Valójában ez alatt az iskola alatt alakult ki nálam az érdeklődés a fodrászat iránt, hiszen volt otthon egy hajnyíró gépünk, amivel a barátoknak, ismerősöknek, rokonoknak frizurát készítettem. Az iskola befejeztével dolgoztam is a kereskedelemben, de otthon már egyre többet nyírtam, egyre több rendszeres kuncsaftom lett, és a későbbiekben csakis a fodrászatra helyeztem a hangsúlyt. Időközben eljártam Csókára egy fodrásznőhöz, aki szakmai tanácsokkal látott el, és amikor már úgy éreztem, hogy kitapasztaltam a szakma fortélyait, megnyitottam saját vállalkozásomat.

– A hét év alatt már sokan megfordultak nálad, kik a kuncsaftjaid?

− A tíz hónapos csecsemőtől a nyolcvan évesekig... nagyon vegyes a kuncsaftok listája. Nők, férfiak egyaránt felkeresnek. Teljesen ki van töltve a munkaidőm. Az apró gyerekeket nehéz megnyírni, mert izegnek-mozognak a székben, nehéz lekötni a figyelmüket, megnyugtatni őket. De erre is találtam megoldást, kialakítottam egy kis gyereksarkot számukra, a televízión rajzfilmeket nézhetnek, játékok vannak a szalonban, megpróbálok bevetni minden taktikát. Egy kisfiút az üzlet küszöbén ülve nyírtam meg, mert nem akart beljebb jönni. Általában visszajáró kuncsaftjaim vannak, valamint mindig jön valaki új is. Azok, akik külföldre költöztek, amikor alkalmanként hazalátogatnak, mindig eljönnek hozzám frizurára, és azt mondják, hogy külföldön nem tudják őket úgy megnyírni, mint ahogyan én csinálom. Ez nekem nagyon sokat jelent.

Sürgés-forgás a szalonban, munka közben készült az interjú (Fotó: Dávid Csilla)

Sürgés-forgás a szalonban, munka közben készült az interjú (Fotó: Dávid Csilla)

Miskei Noah: Óvodáskorom óta járok ide, és mindig szép frizurát kapok (Fotó: Dávid Csilla)

Miskei Noah: Óvodáskorom óta járok ide, és mindig szép frizurát kapok (Fotó: Dávid Csilla)

– Milyen szolgáltatásokat nyújtotok a szalonban?

– Ami a fodrászatot illeti, mindent csinálunk, a nyírás és a frizura mellett hajfestést, tincseket, tartós hajegyenesítést, póthajépítést stb. Ballagásra, lagzikra, bérmálkozásra, különböző eseményekre készítünk frizurákat. Az alkalmi frizurák készítésénél mindig van mit elsajátítani, újat tanulni, hiszen a frizuradivat is rohamosan változik, most a laza konty és a hullámos, félig feltűzött haj a menő. A lányok a ballagásra már másfél hónappal előre lefoglalják az időpontot, persze megesik az is, hogy az utolsó pillanatban hívnak, akkor is igyekszünk terminust, megoldást találni. Úgyszintén sminkelés és szempillaépítés is szerepel a kínálatunkban. A szempillázás nagyon divatossá vált, a lányok minél dúsabb és hosszabb pillákat szeretnének.

– Megesett már olyan, hogy a kért frizura nem volt kivitelezhető, vagy túl extrémnek bizonyult?

− Őszintén megmondom a kuncsaftoknak, hogy az általuk elképzelt frizura vagy hajszín kivitelezése lehetséges-e. Leginkább a hajfestésnél merülnek fel kérdések. Ha úgy gondolom, hogy az adott hajszín nem illik az illető arcához, bőrszínéhez, hajtípusához, akkor inkább valami mást ajánlok neki. A legnehezebb a vékony szálú, egyenes hajjal dolgozni, ez vonatkozik a nyírásra és a frizurák készítésére is. Az ilyen hajtípuson minden hiba meglátszik. Mindegyik hajtípusra különböző technikát kell alkalmazni, máshogy kell nyírni a göndör hajat, máshogy az egyenest. Az extrémebb frizurák közül a hajtetoválás az, amit kimondottan szeretek csinálni. Hajnyíró géppel különböző ábrákat lehet készíteni a rövid hajon. Egyszer egy hazai sörgyár szimbólumát készítettem el egy fiúnak, elküldtem a képet a sörgyárnak, és egy láda sört kaptam tőlük ajándékba.

– Milyen rendszerességgel ajánlott fodrászhoz járni, és melyik az aktuális frizuradivat?

− A férfiak sűrűbben járnak fodrászhoz, mint a nők, ez természetes, hiszen a rövid hajon jobban meglátszik a növés, mint a hosszún. Különböző kéréseik is vannak, hogy az éppen aktuális focista, színész frizuráját szeretnék. De ugyanígy vannak ezzel a nők is, hiszen ők is mutogatják az énekesnők, modellek képeit. Minden évben van egy frizuratípus, amely a legaktuálisabb. A nők nem járnak rendszeresen hajvágásra, mert próbálják minél hosszabbra növeszteni hajukat, és akkor végül csak többet kell belőle levágni, mint amennyit szerettek volna, mert töredezik, kiszárad a vége. Minden nőnek ajánlom, hogy rendezett és karbantartott haja legyen, mert úgy a szép. Nem számít az, hogy hosszú vagy rövid, csak ne legyen töredezett a vége, lenőtt a töve. Hiába a csinos öltözet, ha a haj elhanyagolt. Felhívom a figyelmet még arra, hogy a házi készítésű, természetes kenceficék és a nagymamáink praktikái nem eldobni való dolgok. Sokkal több hasznos, tápláló anyagot tartalmazhatnak, mint a bolti szerek, érdemes velük kísérletezni.