2024. április 25., csütörtök

Víz, limonádé és langyos tea

A szakorvos tanácsa szerint 10 és 16 óra között kerüljük a napon való tartózkodást

Az elmúlt hónapban az évszakhoz képest szokatlanul hűvös és csapadékos idő miatt bosszankodtunk. Ezen a héten pedig már a hirtelen jött meleg idő keseríti meg a mindennapjainkat.

A szabadkai városháza (Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai városháza (Gergely Árpád felvétele)

A hőmérő higanyszála ma is felkúszhat egészen 33 Celsius-fokig, ez pedig megviseli még az egészséges emberi szervezetet is. Éppen ezért felkerestük dr. Živanka Tačićot, a Szabadkai Egészségház 1-es számú rendelőjének általános orvosát, hogy szolgáljon néhány tanáccsal olvasóink számára a nagy meleg idejére.

– Három olyan veszélyeztetett csoport van, akiket érzékenyen érint a nyári meleg. Különösen ügyelni kell a gyermekekre, a várandós nőkre, és a 65 évnél idősebbekre. Az ebbe a három kategóriába tartozó személyek a legérzékenyebbek a vízveszteségre, amit a magas hőmérséklet okoz. Ezért ebben az időszakban oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, valamint arra, hogy ne tartózkodjanak a napon 10 és 16 óra között. Ezért minden ügyes-bajos dolgukat, bevásárlást, kisebb kerti munkákat a kora reggeli órákban, vagy késő délután végezzenek el, a gyermekeket pedig ne engedjék a játszóterekre az említett időszakban, mert ha ekkor huzamosabb ideig a napon tartózkodnak, napszúrást vagy egyéb egészségkárosodást is elszenvedhetnek – nyilatkozta az orvos.

Živanka Tačić az elmondottakhoz hozzátette, hogy akik dolgoznak és kénytelenek az említett időszakban is a napon tartózkodni, azok használjanak magas faktorszámú napkrémet, viseljenek UV szűrős napszemüveget és sapkát vagy kalapot nagy ellenzővel, mert ezekben a napokban az UV sugárzás nagyon erős, az UV indexen 10-es körüli értéket is meghaladja az elkövetkező napokban. Az is előfordulhat, hogy megtörténik velünk a legrosszabb, és napszúrást szenvedünk el.

– Ha sokáig tartózkodunk a napon, akkor először fejfájás jelentkezik, majd hányinger és esetenként hányás. Emellett szédülés, gyengeség lép fel. A testhőmérséklet felkúszhat egészen 38 Celsiusfokig is. Ilyenkor az első, amit meg kell tennünk, hogy langyos vízben letusolunk, majd vegyünk folyadékot magunkhoz, de csak lassan, öt percenként három-négy kortyot. Aznap ne tartózkodjunk többet a szabadban. A hűvös, elsötétített lakásba húzódjunk el a nap elől – magyarázta Živanka Tačić.

Az orvos azt tanácsolja, hogy amíg tart a nagy meleg, addig könnyű ételeket fogyasszunk, főképp leveseket, salátákat, gyümölcsöket és gyümölcsjoghurtokat. Ami a folyadékbevitelt illeti, kerüljük az alkoholos, jeges és a szénsavas italok fogyasztását. Vizet, limonádét és langyos teát igyunk ezekben a napokban. A nagy meleg a krónikus betegekre is hatással van.

– A krónikus betegeknek azt tanácsolom, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vérnyomásukat. A magas vérnyomással küszködő betegeknek a nyári időszakban nincsenek panaszaik a vérnyomásukra, mert a magas hőmérsékleten a vérerek kitágulnak, és a vérnyomás csökken. Így a gyógykészítmények dózisát is a vérnyomáshoz kell igazítani, természetesen csak az orvossal való konzultáció esetén – nyilatkozta Živanka Tačić.

A meleg időt még egy ideig el kell viselnünk, ugyanis a meteorológusok előrejelzései szerint csak vasárnap érkezik enyhülés térségünkbe. Addig pedig a hőmérő higanyszála folyamatosan kúszik felfelé, a hét vége felé már 35 Celsius-fokot is meghaladhatja a legmagasabb nappali hőmérséklet.