2024. április 20., szombat

A diákok javát szolgálja a Határtalanul! program

Az adai Műszaki Iskola az idei tanévben négy magyarországi középiskolával bonyolított le közös projektumot

Az adai középiskola novembertől közös projektumban vett részt egy-egy debreceni, budapesti, szarvasi és szegedi szakközépiskolákkal a Határtalanul! programban, amelynek zárásaként csütörtöktől Adán látják vendégül több napon át a szegedi Móravárosi Szakközépiskola diákcsapatát és a kísérőtanárokat.

Az adai diákok a szegedi Dóm téren (Fotó: Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

Az adai diákok a szegedi Dóm téren (Fotó: Csincsik Zsolt/Műszaki Iskola)

A program révén 112 adai tanuló vendégeskedett vagy látta vendégül négy-öt napra a négy magyarországi szakközépiskola diákjainak egy-egy csoportját, akikkel barátkoztak, közös projektmunkát készíttek el és tartalmas programokon vettek részt az anyaországban és itthon. Gilice Hilda, az adai Műszaki Iskola igazgatója elmondta, hogy mindez a diákok javát szolgálja, hiszen összebarátkoznak az anyaországi kortársaikkal, bővítik szakmai ismereteiket és világot látnak.

– Novemberben a debreceni Beregszászi Pál Szakközépiskola negyven tanulóját láttuk vendégül, decemberben pedig ugyanennyi adai diák utazott hozzájuk. Március és április folyamán 24 tanuló és 3 tanár utazott a budapesti Than Károly Ökoiskolába, illetve budapesti tanulókat és tanárokat láttunk vendégül. Májusban Adán járt 24 szarvasi tanuló 3 kísérőtanárral, és mi is jártunk Szarvason, a Székely Mihály Szakképző Iskolában. Voltunk Szegeden a Móravárosi Szakközépiskolában, ahonnan csütörtökön érkeznek vendégségbe hozzánk a diákok és a tanárkollégák – magyarázta Gilice Hilda, aki kiemelte, hogy a budapesti, a szegedi és a szarvasi szakközépiskolával márt több alkalommal együttműködtek.

– A Műszaki Iskolában arra törekszünk, hogy minél több ilyen programban részt vegyünk, mivel a diákjaink nagyon szép helyekre látogatnak el Magyarországon, ahova egyébként talán nem jutnának el. A szarvasi látogatás alkalmával voltak Kecskeméten, Ópusztaszeren és Gyulán. Nagyon tartalmas időt töltöttek együtt, és elkészítették a közös projektmunkát, egy térképet. Ezen fényképekkel jelölték meg azokat az útvonalakat és helyeket, ahova ellátogattak, majd ugyanez valósult meg Szerbiában is. A magyarországi vendégeink főként Újvidékre és Péterváradra látogatnak el a tanulóinkkal együtt, megnézik az aracsi Pusztatemplomot, ha sikerült, akkor a Sóskopót, illetve Szabadkán a városházát és a Zsinagógát. Fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi gyerekek megismerjék a külhoni magyarságot, az itteni szokásokat, a gondolkodás- és szemléletmódot, és tartós barátságok köttessenek. A szarvasi program keretében kimondottan az volt a cél, hogy azok a tanulók találkozzanak, akik tavaly már összeismerkedtek. Sokkal belsőségesebb kapcsolat alakul ki közöttük, és hiszem, hogy a továbbiakban folyamatosan keresni fogják egymás társaságát, és erre építeni tudunk. A Határtalanul! program a gyerekek javát szolgálja. Nagy munka, és sok energiát igényel a megszervezése, illetve a tanárok részéről türelmet, mert ezek a diákok hiányoznak a tanórákról, de számukra a kapcsolatteremtés és a szakmaiság szempontjából is fontos. A tanulóink tudomást szereznek arról, hogy a magyarországi középiskolában milyen szakterületek, taneszközök vannak, és azt, hogyan dolgoznak. Ezzel van egy viszonyítási alapjuk, ezenkívül világot látnak, kimozdulnak itthonról. Nagyon sok gyereknek erre egyébként nem lenne lehetősége, és mi ilyen módon próbáljuk ezt számukra biztosítani. A kollégák rengetek időt és energiát fektettek a szervezésbe és a lebonyolításba, amiért nagyon hálás vagyok nekik – közölte az iskolaigazgató, és bejelentette, hogy a következő tanévben ismét négy projektumot bonyolítanak le a Határtalanul! programban.