2024. április 19., péntek
EB-SELEJTEZŐK

Megy ez Rossi nélkül is

Négy lejátszott mérkőzés után három győzelemmel és egy vereséggel Magyarország vezeti a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának E csoportját. Dzsudzsák Balázsék talán az egyik legkiegyenlítettebb ötösben egyelőre mindenkit, így a szlovákokat, a kedd este legyőzött walesieket és még a vb-ezüstérmes Horvátországot is maguk mögé utasítják. A magyar válogatott az olasz Marco Rossi szövetségi kapitány irányítása alatt visszatért oda, ahol legutóbb a Dárdai Pál-féle csapat járt. Bárkit is küld fel a pályára az edző, a játékosok az elsőtől az utolsó percig tudják a feladatukat, a legnagyobb fenyegetésekre pedig külön készülnek. A válogatott szakmai stábjának hatalmas szerepe lehet abban, hogy a csoportkör negyedik mérkőzésén Gareth Bale nem tudott kibontakozni, s még a fiatal Daniel Owen Jamest is sikerült semlegesíteni.

Szalai megnyert párbajai sokat jelentettek a magyaroknak (Fotó: MTI)

Szalai megnyert párbajai sokat jelentettek a magyaroknak (Fotó: MTI)

A magyarok szervezettsége már az első félidőben megmutatkozott, amikor a walesiek jobb oldalára tolódott a védekezés. Mivel Marco Rossi eltiltás miatt nem lehetett ott a padon, Cosimo Inguscio vezényelte a gárdát, amely lezárta a Real Madrid támadójához vezető passzsávokat, így a labda alig-alig jutott el Bale-hez. A házigazda nem ragaszkodott a labdához, de amikor a vendégekhez került a játékszer, látványosan nem tudtak mit kezdeni vele, a lassú és körülményes támadásépítésiekbe pedig rendre hiba csúszott. Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult, s hiába javult fel valamelyest Wales a második játékrészre, komoly veszély csak egyetlenegyszer adódott Gulácsi kapuja előtt. Az elmúlt időszakban már megszokhattuk, hogy Magyarország rendre veszélyes tud lenni pontrúgásokból, s hiába próbált minderre felkészüli Ryan Giggs, szinte minden szabadrúgásból és szögletből helyzet alakult ki a vendégek térfelén.

A meccs utolsó harmadában Szoboszlai centikkel lőtt fölé egy lepattanó labdát, de a kulcsszerepet mégsem ő, hanem a Hoffenheim csatára, a 30 év fölött járó Szalai Ádám játszotta. A klasszikus centerpozícióba állított futballista rengeteg párbajt nyert meg, s a felé ívelt labdákat rendre meg tudta tartani. A 80. minutumban is egy ilyen szituációból született meg a találkozó egyetlen gólja: Korhut emelte Szalaihoz, aki nagy birkózás után valahogyan Pátkai elé tolta a labdát, a középpályás pedig nem hibázott, és közelről Hennessey hálójába rúgott. Az 1:0-s eredményt a hátralévő tíz percben sikerült megtartani, s érdemes újfent felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország horvátok elleni győzelme még rendkívül sokat érhet a csoportban abban az esetben, ha körbeverés történik...

A keddi játéknap többi találkozóján záporoztak a gólok. Franciaország négyet vágott Andorrának, a belgák hármat Skóciának, a németek nyolcat Észtországnak. Olaszország Mancini vezérlete alatt eddig százszázalékos, s vezeti a J csoportot. Az Eb-selejtezők szeptemberben folytatódnak.

Az E csoport állása:

1. Magyarország

4

3

0

1

6:4

9

2. Szlovákia

3

2

0

1

7:2

6

3. Horvátország

3

2

0

1

5:4

6

4. Wales

3

1

0

2

2:3

3

5. Azerbajdzsán

3

0

0

3

3:10

0