2024. április 19., péntek

Belgrádba látogat Macron

A 2018 végére tervezett, majd lemondott utat a jövő hónapban pótolják be

A franciaországi sárgamellényes tüntetések miatt a legutóbb el kellett halasztani Emmanuel Macron elnök szerbiai látogatását, a Politika napilap azonban, jól értesült körökre hivatkozva a napokban közölte, hogy július közepén tető alá hozzák a rangos vendég belgrádi útját. Az információk szerint kétnaposra tervezik a hivatalos látogatást. Macront Aleksandar Vučić szerb államfő látja vendégül. A belgrádi napilap kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés az ország számára, hogy Macron július 15-én és 16-án érkezik Belgrádba, vagyis rögtön július 14-e, Franciaország nemzeti ünnepe után. Ez annak a jele, hogy Párizs jelentős mértékben kívánja növelni jelenlétét és politikai befolyását Szerbiában és a régióban.

A megbeszéléseken minden kétséget kizárva szó lesz az egyre fejlettebb gazdasági kapcsolatokról – a két állam közötti kereskedelem értéke ugyanis meghaladja az egymilliárd eurót évente – és politikai kérdésekről, így Koszovóról is. Az utóbbi téma kapcsán Szerbia számára csak jót jelent az, hogy a francia államfő látogatást tesz, mert az utóbbi hónapok az erőteljes nyugati nyomásgyakorlás jegyében teltek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi, Koszovóról szóló ülésén azonban a francia tisztségviselő meglehetősen kiegyensúlyozott retorikát alkalmazott és mindkét felet a kompromisszum megtalálására szólította fel, ellentétben olyan nyugat-európai államokkal, amelyek már szintén elismerték Koszovó függetlenségét, s csupán Szerbia hasonló döntését kívánják mielőbb látni – emlékeztet a Politika.

Párizs minden bizonnyal nyitottabb lesz a belgrádi javaslatok iránt, mint más uniós országok vagy az Egyesült Államok – állapította meg a belgrádi sajtóház.

Macron látogatását korábban 2018 decemberére tervezték.