2024. április 19., péntek

Ingyenes közjegyzői szolgáltatás diákoknak

Munkaidőben díjtalanul hitelesítik az állami oktatási intézményekbe való beiratkozáshoz szükséges okiratokat

A Szerbiai Közjegyzői Kamara felhívja a polgárok figyelmét, hogy a hazai közjegyzői irodák ingyen hitelesítik a középiskolába és az egyetemi karokra való felvételhez szükséges dokumentumokat. A beiratkozáshoz szükséges bizonyítványok és oklevelek fénymásolatait a közjegyzők munkaidő alatt díjmentesen teljesít hitelesítik. Jelenleg összesen 198 közjegyzői iroda működik Szerbiában – tette közzé a Tanjug hírügynökség.

Ezért arra ösztönzik a lakosságot, hogy akinek szüksége van a tanúsítványok hitelesítésére, munkaidő alatt vigye el a közjegyzői irodába, és nem kell külön díjat fizetnie a szolgáltatásért.

A közleményben említést tesznek még más olyan közjegyzői szolgáltatásokról is, amelyek ingyenesek.

A közjegyzők nem fizettetik meg az oktatási intézményekbe való felvételhez szükséges dokumentumok hitelesítését, valamint a diák és a hallgatói ösztöndíjak és kölcsönök igénybevételéhez szükséges pályázati okiratok hitelesítését.

Emellett a közjegyzőknél ingyen végzik az iskoláskor előtti intézményekbe és az általános iskolákba való beiratkozásra szükséges okiratok jóváhagyását is.

A szerbiai közjegyzők egyébként nem fizettethetik meg a társadalombiztosításhoz beadandó dokumentumok hitelesítését, a háborús veteránokra, és a háborúban rokkanttá vált civil személyek biztosítására vonatkozó okiratok esetében sem kérnek pénzt a szolgáltatásért.

A gyermekes családok pénzügyi támogatásához szükséges dokumentumokat, valamint a családon belüli erőszak áldozatai jogainak megvalósításához előírt okiratok hitelesítéséért sem fizettetik meg a szolgáltatást a hazai közjegyzők. Ezenkívül ingyenesen végzik az munkanélküliek azon dokumentumainak jóváhagyását, amelyek munkaviszony létesítéséhez szükségesek.

Tavaly június 1-jétől 6-áig Szerbiában összesen 126.687 dokumentumot hitelesítettek ingyen a közjegyzők. Többnyire az oktatási intézményekbe való beiratkozáshoz szükséges okiratokkal járultak a polgárok a közjegyzői irodákba.

Szerbiában 2017 márciusa óta kizárólag a közjegyzők végezhetik az aláírások és az okiratok fénymásolatainak hitelesítését, kivéve azokon a településeken, amelyeken még nem állnak rendelkezésre ilyen irodák.

Jelenleg még négy alapfokú bíróságon nem neveztek ki közjegyzőt, így Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek és Sjenica környékén a bíróságokon is elvégeztethető a hitelesítés.