2024. április 25., csütörtök

A határon túli magyarság megmaradásáért

Visegrádon megkezdődött az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó

Különleges hangulatú népzenei műsorral és gálavacsorával kezdődött meg tegnap este Visegrádon a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által életre hívott I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó, amelyen az anyaországi média nemzetpolitikával foglalkozó műsorainak munkatársai mellett összesen mintegy százötven külhoni magyar újságíró vesz részt Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Muravidékről és Horvátországból.

Potápi Árpád János üdvözli az egybegyűlteket a találkozó előestéjén (Fotó: Ótos András)

Potápi Árpád János üdvözli az egybegyűlteket a találkozó előestéjén (Fotó: Ótos András)

Az előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel színesített, valamint díjátadóval egybekötött I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót a Nemzetpolitikai Államtitkárság azzal a céllal hívta életre, hogy megköszönje a külhoni magyar nyelvű sajtó területén dolgozók számára a határon túli magyarság megmaradásáért végzett fáradhatatlan munkát, valamint lehetőséget biztosítson számukra, hogy találkozzanak egymással, valamint anyaországi kollégáikkal, illetve tapasztalatot cseréljenek és szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat.

A találkozó csütörtök reggeli hivatalos megnyitóján előbb Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, majd Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos tart előadást az egybegyűlteknek.

A nap további részében a résztvevők a vezető magyarországi médiumok munkatársai és kommunikációs szakemberek előadásain, valamint a Kárpát-medencei magyar nyelvű sajtó helyzetével foglalkozó kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt. Az igen sokszínűnek ígérkező szakmai program keretében Varjú Márta, lapunk főszerkesztője a Magyar Szó fennállásának hetvenötödik évfordulójáról értekezik majd, külön kitérve lapunk múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumaira.

A médiatalálkozó kiemelt eseménye lesz a csütörtök esti díjátadó ünnepség, amelyet megelőzően a Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázatot hirdetett három – televíziós, rádiós és írott sajtó – kategóriában a találkozó résztvevői számára. A legjobb pályaművek alkotói az elismerő oklevél mellett pénzjutalomban is részesülnek: az első helyezett 1.000.000 Ft, a második 750.000 Ft, a harmadik helyezett pedig 500.000 Ft pénzjutalmat nyer. Az elismeréseket Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Grezsa István miniszteri biztos adja át.

A kétnapos rendezvényen, amelynek minden költségét a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosítja a résztvevők számára, összesen mintegy száznyolcvan fő vesz részt, köztük a határon túli magyar médiumok vezetői, főszerkesztői és munkatársai is. Régiónkat több mint harmincfős küldöttség képviseli, amelynek tagjai között jelen vannak a magyarországi közmédia vajdasági tudósítói, valamint a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannon RTV, a Vajdasági Rádió és Televízió, a Vajdaság Ma és a Jó Reggelt, Vajdaság! munkatársai is.