2024. április 25., csütörtök

Jó ötlet volt a svájcifrank-hitelek eurósítása

A svájcifrank-hitelesek 60 százaléka elfogadta a bankoknak a vonatkozó törvény alapján tett ajánlatát, hogy euróba alakítsák át tartozásukat, sőt egyes bankoknál már az ilyen lakáshitelek 85 százalékát konvertálták – közölte a Szerbiai Bankok Egyesülete.

A bankok különböző időpontokban küldték ki ajánlataikat, így az ügyfelek nyilatkozási határideje is különbözik, az azonban mindenkire vonatkozik, hogy a banki ajánlat megérkezésétől számított 30 napon belül nyilatkozniuk kell, elfogadják-e a hitel eurósítását.

„Az eddigi adatok szerint megállapíthatjuk, hogy az érintettek többsége jó megoldásnak tartja a konvertálásról szóló törvényt. A hitelek átalakítása sikeresen folyik, hogy végül mennyien élnek ezzel a lehetőséggel, azt a törvényes határidő lejárta után tudjuk meg – mondta Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára. A bankok összesen 130 millió eurót fordítanak a konvertálási eljárásra. A törvény alapján a svájcifrank-hitelesek hátralevő adósságát 38 százalékkal csökkentik.