2024. március 28., csütörtök

Megnyitotta pancsovai üzemét a ZF csoport

A német cég dél-bánáti gyárában egyelőre 300 embert alkalmaznak

A pancsovai ipari övezetben ma megnyitották a világ 40 országában jelen levő német ZF cég üzemét, melyben a gépkocsiipar, valamint hajók és a vasúti közlekedés számára gyártanak alkatrészeket. A világcég dél-bánáti gyárában egyelőre 300 embert alkalmaznak, a következő két évben pedig még 700 munkást vesznek fel.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Az ünnepélyes gyáravatón részt vett Aleksandar Vučić államfő is.

– Nagy nap ez Szerbia, Dél-Bánát és Pancsova számára, ilyenkor mutatkoznak meg az eredményeink. Sokaknak sokat kellett tenniük azért, hogy egy ZF foglalkoztathasson itt embereket, és hálás vagyok nekik ezért. Nem egész egy éve itt még semmi sem volt, ma pedig büszkék lehetünk arra, hogy felépült egy hatalmas gyár. Minden, ami legkorszerűbb, az itt van a ZF-ben, és Szerbia lesz a térség első olyan országa, melyben a motorok „lelkét” gyártják – fogalmazott Vučić. Külön köszönetet mondott Milan Grujićnak, a „német szerbnek”, a ZF Serbia gazdasági társaság igazgatójának a gyár megnyitásához való hozzájárulásáért. Mint mondta, ez a létesítmény nemcsak azért fontos, mert munkát ad az embereknek, hanem azért is, mert a legkorszerűbb technológiát hozta el Szerbiába. Számolni kell azzal, hogy a kőolaj ára a jövőben drasztikus mértékben emelkedni fog, ezért a világ fokozatosan áttér majd az elektromos járművek használatára. Az elnök elmondta, hogy a német vállalatok 58 000 embernek adnak munkát Szerbiában, és arra kérte a német partnereket, hogy további cégeket hozzanak be az országba.

A tiszta és energiahatékony járművek használatának előmozdítását célzó program, vagyis az ún. e-mobility (electric mobility) divízió keretében megnyitott gyár ünnepélyes avatóján jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete, Saša Pavlov, pancsova polgármestere, Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, Jorg Grottendorst, a ZF e-mobility divíziójának vezetője és Michael Hankel, a ZF igazgatóbizottságának tagja.

Schieb nagykövet kiemelte, hogy a ZF pancsovai gyára Németország és Szerbia kitűnő gazdasági együttműködésének bizonyítéka. Megállapította, hogy Szerbia „impresszív” makrogazdasági eredményeket mutatott fel. Mirović szerint a több mint 40 országban jelen levő világcég Pancsovára érkezése megbízható jelzés más, nem csak németországi beruházók számára is.

A pancsovai gyárépítési munkálatok tavaly júniusban kezdődtek. Az önkormányzat több mint 9 hektáros építési területet bocsátott a ZF rendelkezésére térítésmentesen. A ZF-ben a Mercedes, az Audi, a Volvo és más ismert márkák számára gyártanak alkatrészeket, a cég 2021-ig 160 millió eurót fektet új létesítményébe és annak bővítésébe. Az első, befejezett fázis munkálataira 100 millió dinárt fordított, a második, már folyamatban levő szakaszra pedig még 60 milliót irányozott elő. Utóbbit 2021-re tervezik befejezni.

A ZF Friedrichshafen AG a világ egyik legnagyobb hajtás- és futóműtechnikai beszállítója. A világ 230 pontján több mint 140 000 embert foglalkoztat, éves jövedelme mintegy 36 milliárd euró. Az általa gyártott elektromotorok és más termékek iránt nagy a kereslet, ezért máris megkezdték a 25 000 négyzetméteres pancsovai gyár bővítését, úgyhogy végül mintegy 60 000 négyzetméteres lesz.

A ZF tudományos kutatóközpontot is kialakít egy 5000 négyzetméteres épületben, ami arra utal, hogy a cég itt is fejleszteni fogja projektumait. Erről az államfő azt mondta, hogy a kutatóközpont létrehozása azt is szolgálja, hogy a szakemberek itthon maradjanak és részt vegyenek a fejlesztésekben.