2024. április 23., kedd
ZOMBOR

Aládobott a költségvetés

A városi képviselő-testület megvitatta a helyi önkormányzat 2018-as költségvetésének zárszámadását, és leszögezte, hogy a kiadási oldalon tervezett összegnek mindössze 84,8 százaléka folyt be a városi kasszába.

Az állami földek bérbeadása jelentősen aládobott, a tervezett összegnek csupán a 48,5 százaléka valósult meg, a telekilletéknek a 61%-a, az önálló tevékenység jövedelmének megadóztatásából pedig 76 százalék folyt be. A városi ingatlanok eladásából 56 millióra számított a büdzsé, amiből csupán 13 millió lett a zárszámadásig.

Az elmaradásokkal szemben a büntetések meghaladták a tervezett összeget. A közlekedési vétségekért kirótt bírságok az előirányzott összeg 159 százalékát hozták. A helyszíni bírságokból 3 millióra számított a város, végül 7,6 millió dinárt került a büdzsébe ezen a címen.

A városi kasszába a tartomány 451,8 millió dinárt utalt át, ami a vártnak csaknem a kétszerese. A költségvetési hiányt leginkább a helyi közösségek sínylették meg, mert a tervezettnél átlagosan 17 százalékkal kevesebb pénzt kaptak, szociális ellátásra pedig 13,65 százalékkal kevesebb jutott.

A vkt ülését ezúttal is bojkottálta az ellenzék, nem is volt vita a 25 tárgysorozati pont körül. Az értekezlet kezdetén megemlékeztek a testület közelmúltban elhalálozott elnökéről, Zoran Parčetićről, és megüresedett képviselői helyére Milica Simendić került a Szerb Haladó Párt listájáról, az ülést Miodrag Sekulić, a vkt elnökhelyettese vezette.

A városi képviselő-testület értekezletén számos kinevezés történt, így a Népszínház élére Bojana Kovačević, a színház eddigi menedzsere került, amivel megoldódott az intézményben kialakult válság és teljesült a társulat óhaja is. A Laza Kostić Művelődési Központ eddigi igazgatója lemondott, helyébe az a Vesna Šašić (Paštrović) ülhet, aki márciustól kezdve a színház megbízott igazgatója volt, és személye ellen lázadtak föl a színészek. A város főépítésze még egy mandátumban a neves építész, Milan Stojkov marad, megbízatásuk lejártával a Prostor kommunális közvállalat és a városi Patika igazgatói még fél évig megbízottként az intézmények élén maradnak.