2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR

Műhelymunka a migráció kezeléséről

A legnagyobb migrációs nyomás 2015. szeptember 17. és 18. közötti éjszaka érte Zombort, amikor mintegy nyolcezer migráns próbált Bezdánnál Horvátország területére lépni. Akkor a helyi önkormányzat, városi intézmények, közvállalatok és a polgárok együttesen elhelyezték a migránsokat, eredményesen biztosították élelmezésüket és tisztálkodási lehetőségeiket. A számos adományozónak köszönhetően 2016 novemberében megkezdte működését a migrációs befogadóközpont, amely jelenleg is kiváló körülményeket biztosít a magyarországi belépésre várakozó migráns családok számára. Mindezekre Antonio Ratković polgármester- helyettes emlékeztetett az ENSZ és az EU migrációkezelő programja keretében a sajtó számára rendezett műhelymunkán, amelynek célja a helyi önkormányzatok, a helyi média és a magasabb hatalmi szintek közti kapcsolat elmélyítése a migráció jelenségének jobb megértése és megértetése céljából.

A rendezvényen részt vettek a migránsokkal foglalkozó zombori, szabadkai és šidi szakemberek, önkormányzati képviselők, illetve azok, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak a migránsokkal, egészen a minisztériumi szintig.

Ratković polgármester-helyettes a műhelymunka résztvevőinek elmondta, hogy a menekültek befogadásának, ellátásának és beilleszkedésük segítésének ékes példája, hogy Zombor város a megfelelő intézményekkel együttműködve 2017 februárjában megrendezte a befogadóközpontban tartózkodó, akkor 15 esztendős afgán Zahra Sajedi Hosseini rajzainak önálló városi kiállítását.