2024. április 26., péntek

Elsőáldozás a ferences templomban

A pünkösdvasárnapi szentmisén, amelyet dr. Harmath Károly OFM atya mutatott be az újvidéki Kapisztrán Szent János ferences templomban, a pirosi Hanák Boglárka és az újvidéki Tarján Elvira járult először az Úr asztalához. Az elsőáldozásra Szabó Izabella hitoktató készítette fel őket.

Dr. Harmath Károly ferences atya, Szabó Izabella hitoktató az elsőáldozó Hanák Boglárkával és Tarján Elvirával (Bozsoki Valéria felvétele)

Dr. Harmath Károly ferences atya, Szabó Izabella hitoktató az elsőáldozó Hanák Boglárkával és Tarján Elvirával (Bozsoki Valéria felvétele)

– Tavaly szeptemberben igény mutatkozott arra, hogy a ferences rendházban is megszervezzük a hittant. Jelenleg kilenc, hattól tízéves korú gyerek jár a csoportba. Boglárkát és Elvirát az utóbbi két hónapban külön órákon készítettem fel az elsőgyónásra és elsőáldozásra, azaz a bűnbánat szentségére és az Oltáriszentség vételére. Boglárka, aki a belvárosi plébániára járt hittanra, átjött hozzánk, mert zeneiskolásként neki és a szüleinek jobban megfelelt a mi hittanóránknak a vasárnap, 10.15-kor kezdődő szentmise előtti időpontja. Így gyerek és szülő is részt tud venni hittanóra után a szentmisén – mondta Szabó Izabella hitoktató, a becsei Lurkóház vezetője, aki az ottani első osztálytól kezdve nyolcadik osztályos gyerekeknek is tartott hittant, és több fiatalt készített fel bérmálkozásra. Az újvidéki hittancsoportról szólva kiemelte, könnyű és jó dolgozni a gyerekekkel, nem érezhető köztük a korkülönbség, mert olyan családból származnak, amely éli a keresztény életet, és a gyerekeket otthon már bevezették a hitbe. Az interaktív hittanórán szívesen részt vesznek a téma feldolgozásában.

A pünkösd vasárnapi szentmisén Károly atya többek között az Istentől származó igazi értékek fontosságáról beszélt, arra buzdítva a jelenlevőket, hogy tanulják meg a szeretet nyelvét, és hogy nemcsak a családban, hanem másutt is a széthúzás helyett az egység előmozdítói legyenek.