2024. április 19., péntek

Nincs várakozás a műszaki vizsgára

A rozsdásodás és a repedések miatt bukik meg a legtöbb autó az ellenőrzésen

Tavaly júliusban lépett hatályba a gépjárművek műszaki ellenőrzésére vonatkozó új szabályzat. Azóta lefényképezik a járműveket és a vizsgálatok idejét is mérik. Minden járműnek műszakilag kifogástalan állapotban kell közlekednie a járművezető és mások biztonsága érdekében is. Pfeiffer Roland, az AC Elro-Plus műszaki vizsgát végző vállalkozás tulajdonosa lapunknak nyilatkozva elmondta, időpontot kell foglalni, de nem kell sokat várni az ellenőrzések kivitelezésére.

– Az új szabályzat életbe lépése előtt a személyi gépjármű műszaki vizsgálatának ideje körülbelül 20–25 percig tartott, amit a szabályozás 30 percesre tolt ki. Ez azokra a műszaki vizsgálatot folytató egységekre vonatkozik, amelyek átjárhatóak, ahol viszont fal van és tolatva lehet csak közlekedni, ott 35 perces a vizsgálat idejének hossza. Mi 9 órában dolgozunk és 30–40 percenként fogadjuk a műszaki vizsgára váró személygépjárműveket. Időpontot kell ugyan foglalni, de elég egy-két nappal előtte bejelentkezni, mert nincsen nagy várakozási idő. Talán volt egy rövidebb időszak, amikor 5–6 nappal korábban kellett időpontot kérni a vizsgára, mert nagyon be volt táblázva a munka. Ez általában hullámszerűen változik. A személygépjárművek műszaki vizsgájának ára változó és városonként más-más árakat szabnak ki. Szabadkán átlagosan 3600 dinárt kérnek érte, de más városokban 4800 dinár is lehet. A teherjárműveké viszont 4200 dinártól indul városunkban – nyilatkozta a szakember.

A műszakilag kifogástalan autó érdekében mindenkinek be kell tartania a 30 perces vizsgálatot (Gergely Árpád felvétele)

A műszakilag kifogástalan autó érdekében mindenkinek be kell tartania a 30 perces vizsgálatot (Gergely Árpád felvétele)

A szigorított műszaki ellenőrzés során részletesen átvizsgálják a járműveket, amelyekről az újítás szerint több fényképet is készítenek.

– A műszaki vizsgálatot ugyanúgy kell elvégezni mint korábban, azonban újítás a fényképezés. Legalább öt fotót kell elkészíteni az autóról egy ellenőrzés során. Az első fényképen szereplő idő számít a vizsgálat kezdetének. A vizsgálat egyébként négy részből áll. Mérik a kipufogó szén-dioxid-kibocsátását, ami most nem jelent semmilyen problémát. Ha jelenleg nagyobb értékeket mutatna a kelleténél, az még nem gond, de 2021-től ezt is szigorítani fogják.

Pfeiffer Roland szerint leginkább a korróziós problémák miatt buknak el a személygépjárművek a szigorított ellenőrzés óta.

– Még nem telt el egy teljes év az új szabályozás bevezetése óta, ezért jelenleg nem tudok beszámolni az egyéves statisztikai adatokról, de a műszaki vizsgán körülbelül a gépjárművek 10–20 százaléka bukik meg. Legfőképpen a rozsdásodás és a betört irányjelző fényszórók okoznak gondot – mondta a szakember.

Nyitókép: A műszakilag kifogástalan autó érdekében mindenkinek be kell tartania a 30 perces vizsgálatot (Gergely Árpád felvétele)