2024. április 25., csütörtök

Hiányszakmák és közmunkaprogram

Szabadkán három programmal szeretnének javítani a foglalkoztatási mutatókon

Szabadka Város önkormányzata a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal karöltve tavaly három programot valósított meg, amelyek a munkanélküliek munkához való jutását igyekezett elősegíteni. Ezen programokon keresztül tavaly körülbelül 150-en jutottak munkához, egyrészt az önfoglalkoztatás támogatásának köszönhetően, másrészt a közmunkaprogramon keresztül, harmadsorban pedig azon cégek támogatásával, amelyek vállalkoztak arra, hogy új munkahelyeket létesítenek a pályázati kiírásban foglaltak szerint. A városi önkormányzat az idén is meghirdeti ezen programokat, azzal a különbséggel, hogy a közmunkaprogramot ezúttal száz százalékban önerőből valósítják meg.

Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja lapunk kérésére bemutatta az önkormányzat programjait.

Újhelyi Ákos (Benedek Miklós felvétele)

Újhelyi Ákos (Benedek Miklós felvétele)

– Az önfoglalkoztatás támogatására vonatkozó pályázatunkat tavaly írtuk ki első ízben. Akkor 4 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Az idén 4,5 millió dinárt biztosítottunk erre a programra. 2,5 millió dinárt a város, míg kétmilliót a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Tavaly 22 olyan egyént sikerült támogatnunk, akik ennek segítségével új céget alapítottak. A támogatás az idén is egyszeri, és fejenként 200 000 dinárt biztosítunk, azzal, hogy aki az elmúlt időszakban munkaerő-felesleggé vált, az 220 000 dinárt kap, míg a testi fogyatékkal élő polgártársaink 240 000 dinárt. Ezzel elsősorban a termelést szeretnénk elősegíteni, illetve a kisipari munkákat szeretnénk vonzóbbá tenni, illetve plusz pontokat kapnak, akik vendéglátóipari kapacitásban gondolkodnak. Maga a pályázat október végéig áll nyitva, de a tavalyi tapasztalataink alapján ez egy igencsak népszerű pályázat, és így már az első két hónapban elfogynak a rendelkezésünkre álló eszközök. Az így megnyílt cégeknek legalább két évig kell működniük, de amennyiben objektív okokból a vállalkozás működtetése nem fenntartható, megvizsgáljuk azokat, mivel például az is megtörténhet, hogy a piac nem nyitott az adott termékre, és számolunk azzal, hogy a start up cégekben komoly rizikófaktor van. Elsősorban a hiányszakmákat szeretnénk támogatni, és itt számos kisiparos szakmáról beszélhetünk, például villanyszerelő, vízvezeték-szerelő, csempéző, bádogos, kőműves. Emellett támogatjuk azokat a vállalkozásokat is, amelyek a termelésben érdekeltek, illetve a vendéglátóipar is egy kiemelt szektor – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A másik programban meglévő cégeket támogatnak egyszeri támogatással, amennyiben azok a nehezen foglalkoztatható munkanélkülieket alkalmaznak.

Gergely Árpád illusztrációja

Gergely Árpád illusztrációja

Ebbe a kategóriába tartoznak a harminc évnél fiatalabbak, az ötven évnél idősebbek, azok, akik munkaerő-felesleggé váltak, a szociális segélyben részesülők, a testi fogyatékkal élők, illetve a hosszabb ideje, vagyis legalább 18 hónapja munkanélküliek. A támogatás összege 150 000–180 000 dinárig mozog. Tavaly 53 munkavállalót tudtak ily módon munkahelyhez segíteni. 2018-ban 8 160 000 dinárt biztosítottak erre a programra, az idén viszont 9 millió dinárt, amiből 5 milliót a város költségvetéséből, míg 4 milliót a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálaton keresztül.

Újhelyi Ákos ezek mellett szót ejtett a közmunkaprogramról is, amit június folyamán hirdetnek meg, és amelyet a tavalyi évtől eltérően a helyi önkormányzat önállóan fog megvalósítani.

– A közmunkaprogram teljes költségvetése 7,5 millió dinár. A programot tavaly a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal közösen bonyolítottuk le. A tavalyi évhez van egy előrelépés, hisz akkor a közmunkások fizetése csak 18 000 dinár lehetett, míg az idén, mivel egyedülállóan bonyolítjuk le a programot, a fizetést felemeltük 28 000 dinárra. Elsősorban takarításra, környezetvédelemre, illetve szociális és humán munkára biztosítunk pénzeket. Pályázhatnak közvállalatok, illetve szociális intézmények. Az idén négy hónapos időszakra 36 közmunkást fogunk tudni alkalmazni. A pályázatok értékelésében szerepel egy fontos kritérium, miszerint plusz pontokat jelent, amennyiben az adott intézmény az előző évekbeli kiírás után felvette a közmunkást. Valójában ez is az egyik célunk, hogy azt a réteget, amely iskolai végzettségéből kifolyólag, illetve egyéb okok miatt nem tud munkába állni, visszavezessük a munka világába, és később, amikor már bizonyos kompetenciákat szerez, el tudjon helyezkedni a közvállalatokban, illetve magáncégekben – mondta a tanácsnok.