2024. március 28., csütörtök

Micro:bit-projektum és robotprogramozás

Az adai általános iskolások önálló munkával és az mBot-robotok vezérlésében versenyeztek

Adán második alkalommal szervezte meg a Prométheusz civil szervezet a helyi Cseh Károly Általános Iskola támogatásával a RoboBrain elnevezésű informatikaversenyt, amelyen az intézmény felsős diákjai micro:bit felhasználásával otthon saját projektumot készítettek, majd bemutatták azt működés közben a versenyen, illetve mBot-robot programozásában és vezérlésében mérték még össze a tudásukat.

A verseny résztvevői a zsűrivel és a szervezőkkel (Csincsik Zsolt felvétele)

A verseny résztvevői a zsűrivel és a szervezőkkel (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai iskolában a minap megtartott versenyen hét felsős diák vett részt. Közülük Világos Balázs hatodik osztályos tanuló végzett az első helyen, Nagy Dániel szintén hatodikos diák lett a második, a harmadik helyezést a nyolcadik osztályos Teleki Krisztián érdemelte ki. Világos Kornél, az iskola informatikatanára és a verseny szervezője elmondta, hogy az esemény főtámogatója Ada község önkormányzata volt, valamint anyagilag segítette a Baulink és az ElasticTrade cég is, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

– A RoboBrain informatika versenyt másodízben szerveztük meg, de az első alkalomhoz képest változtattunk a menetén. Az iskolánk ugyanis hozzájutott 40 darab micro:bit berendezéshez, ezek kis mikroszámítógépek, amelyeket programozhatnak a gyerekek. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idén kétfordulós lesz a versenyünk. Az első forduló abból állt, hogy két héttel a verseny kezdete előtt a diákok hazavittek egy-egy micro:bitet, amely felhasználásával önállóan készítettek egy projektumot. A képzeletükre volt bízva, hogy mit alkotnak a micro:bitből. A második forduló a tavalyi versenyhez hasonlóan mBot-robotok programozását jelentette a helyszínen, vagyis ezekkel a robotokkal kellett egy pályán különböző feladatok elvégezni – magyarázta Világos Kornél. – A verseny nagyon jól sikerült, és a projektmunkák nagyon kellemes meglepetést keltettek. A kis micro:bit berendezés nagyon egyszerűnek tűnik, de a gyerekek nagyon kreatívan használták, és nagyon jó dolgokat hoztak létre belőle. Az analóg kijelzős távolságmérőtől az időgépen át a vakokat, illetve a hallássérülteket segítő távvezérelt csöngőig. Nagyon jó önálló projektmunkákat készítettek, amelyeken látszott, hogy a saját munkájuk. A verseny lebonyolításában valószínűleg továbbra is megmaradunk a kétfordulós rendszernél. Nagyon érdekesen változtak az eredmények a pontozás során, volt ugyanis olyan, aki a projektjével első helyezettként jutott tovább, a helyben megírt programmal viszont sajnos a ranglistán egy kicsit hátrébb szorult. Így minkét tábor díjazva lett, az is, amelyik otthon jobban szeret dolgozni, illetve az is, amelyik a helyszínen teljesít jobban – közölte az informatikatanár, akitől megtudtuk, a zsűrit Ferenc József és Szalai Árpád matematikus-programozó, valamint Bajusz Péter matematikatanár alkotta.

– A versenyt szeretnénk évről évre megszervezni, hogy ezzel is próbáljuk a diákokat a programozásra ösztönözni, ami jövőbe mutató szakma, és biztos állást jelenthet számukra az elkövetkezőkben. Ha a diákok játékos módon megszeretik a programozást, akkor valószínű, hogy a későbbiekben is szívesen foglalkoznak majd vele – mondta Világos Kornél, aki hozzátette, hogy részvétel illetően az idén egy kicsit csalódott, mert a versenyre több mint tíz-egynéhányan jelentkeztek, de az utolsó héten többen különféle indokokkal lemondták. A versenyen egyébként szép díjakban részesültek a versenyzők, akik közül az első helyezett egy monitort vihetett haza, de a többiek is drótnélküli és gamer egérrel, billentyűzettel, valamint bluetooth hangszóróval és power bankkel távozhattak.