2024. március 29., péntek
FORMULA–1

Botrány Vettel elvett győzelme körül

Feszült jelenetekkel ért véget a Formula–1-es Kanadai Nagydíj, amelyen Sebastian Vettel érte el elsőként a kockás zászlót, ám a győzelmet mégis Lewis Hamilton szerezte meg. A versenyt, amelyen a brit végig üldözte a pole-ból indulva a Ferrari szezonbeli első győzelméért hajtó németet, egyetlen kulcsmomentum határozta meg. Vettel egy alkalommal hibázott egy gyors jobb-balos kombináció előtt, a fűre sodródott, a pályára visszatérve pedig még éppen Hamilton előtt maradva tudta visszavenni az irányítást autója felett, noha a britnek fékeznie kellett az ütközés elkerülése érdekében.

Igazságtalanság történt a Ferrarival szemben (Fotó: Beta/AP)

Igazságtalanság történt a Ferrarival szemben (Fotó: Beta/AP)

A versenybírók megvizsgálták az esetet, és még a futam során öt másodperces időbüntetést róttak ki Vettelre, aki megítélésük szerint veszélyes módon tért vissza a pályára. Az időt a leintés után adták hozzá az eredményéhez, így Hamiltonnak innentől már nem kellett kockáztatnia az előzéssel, elegendő volt számára, ha kellő közelségben marad a Ferrari mögött, ezzel megszerezve a győzelmet. Így is történt, hiszen Vettel nem tudott meglógni a gyorsabbnak tűnő Mercedes elől, így különös módon, a második helyen befutva szerezte meg idei ötödik győzelmét Hamilton.

Vettel már a csapatrádióban is igazságtalannak nevezte az ítéletet, elmondása szerint annak is örült, hogy megcsúszó autóját meg tudta fogni a fal előtt, és nem Hamilton akadályozása volt a célja. Álláspontjával szinte mindenki egyetértett: számos korábbi versenyző állt ki Vettel mellett, és a lelátón ülő rajongók is jelezték, hogy őt tartják az igazi győztesnek. A német annyira dühös volt a leintés után, hogy először a dobogóra sem akart felmenni, majd tüntetőleg kicserélte a Hamilton leparkolt Mercedese elé helyezett 1-es táblát a 2-esre. A versenybírók azzal indokolták a népszerűtlen döntést, hogy Vettel egy késői kormánymozdulata Hamilton blokkolására irányult, bár még maga a brit is úgy nyilatkozott, hogy fordított esetben ösztönösen ő is ugyanígy járt volna el. A Ferrari fellebbezést fontolgat annak dacára is, hogy a szabályok kimondják, a futam ideje alatt hozott döntésekkel szemben ilyennek nincs helye, vagyis az eredmény megmásíthatatlan...

A Kanadai Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:29:07,084, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +3,6 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +4,6, 4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +51,0, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +57,6 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 162 pont, 2. Bottas 133, 3. Vettel 100, 4. Verstappen 88, 5. Leclerc 72 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 295 pont, 2. Ferrari 172, 3. Red Bull 124, 4. McLaren 30, 5. Renault 28, stb.

Nem teszi népszerűvé a sportágat

Sebastian Vettel: „Ez most nem a vébécímről szól, megérdemeltük a győzelmet, és ez a véleményünk. Nagyszerű versenyünk volt, a közönség végig szurkolt nekünk. Most kissé furcsa a helyzet, és nem tudom, mi mást mondhatnék. Ez nem teszi népszerűvé a sportágunkat. Az emberek azt szeretnék látni, hogy versenyzünk, és ebben az esetben igazi versenyzésről volt szó. Szégyen, amikor ilyen vicces döntések születnek.”

Lewis Hamilton: Egyértelműen nem így akartam győzni, keményen nyomtam a végéig, hogy előzzek. Rákényszerítettem a hibára, és kissé szélesen vette a kanyart, a végén viszont majdnem összeütköztünk.

Szerencsére nem így történt, de ez az én versenyem volt. Én jól vettem be a kanyart. Amikor visszajössz a pályára, nem szabad rögtön az ideális íven menned, biztonságosan kell visszatérned. Fizikailag kimerült vagyok, ez elég kemény verseny volt.”

Büntetésre büntetés

A futamon kapott öt másodperces időbüntetés mellett további két büntetőpontot róttak ki utólag a sportfelügyelők Sebastian Vettelre. A Ferrari versenyzője így már 7 ilyen egységnél jár az elmúlt 12 hónapban...

Nyitókép: Igazságtalanság történt a Ferrarival szemben (Fotó: Beta/AP)