2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – XL. TOUR DE HONGRIE

A magyar kerékpársport ünnepe

Ma délután a siófoki prológgal elrajtol a 40. alkalommal megrendezésre kerülő, hatnapos, 140 versenyzőt felvonultató Tour de Hongrie, a magyar kerékpársport legnagyobb jelentőségű eseménye. A hányattatott történetű megmérettetés 2015 óta ismét folyamatosan szerepel a naptárban, a mezőny egyre erősebb csapatokból áll, így maga a viadal is egyre színvonalasabb.

A Magyar Körversenynek hatalmas jelentősége van idegenforgalmi szempontból is, hiszen a nemzetközi mezőny által külföldön is nagy figyelmet kap, ami hozzájárul az országimázs építéséhez. Erről beszélt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a verseny sajtótájékoztatóján: „Hihetetlen, hogy négy év alatt ide jutottunk, rendkívül komoly verseny lett, amit tavaly már 195 országban lehetett tévén követni.” Révész arra is emlékeztetett, a Tour de Hongrie ahhoz is hozzájárult, hogy jövőre Budapestre hozzák a Giro d'Italia nagy rajtját.

Ha nem lenne Tour de Hongrie, az olyan lenne, mint a futball NB I, vagy Bajnokok Ligája nélkül. A zászlóshajója kell legyen a magyar kerékpársportnak. A sport világszínpadára is felkapaszkodtunk vele” – jelentette ki Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. Szilasi László versenyigazgató elárulta, az elmúlt sok-sok év legnehezebb Tour de Hongrie-ja lesz az idei, Eisenkrammer Károly főszervező szerint pedig a magyar versenyzőknek kedvez a tavalyihoz képest sok hegyes terep.

A mezőny minden korábbinál erősebb lesz, négy prokontinentális sorral, többek között az állandó Tour de France-szereplő Cofidissel vagy olyan kiválóságokkal mint a korábban két Giro-etapsikert arató, háromszoros olasz bajnok Viscontival. A mezőnyben jelen lesz a magyar Pannon csapata, a magyar és szerb válogatott, valamint további magyar és szerb bringások is.

A versenyt az M4-en mindennap élőben lehet követni, az Eurosport egyórás esti összefoglalókban számol be a viadalról.

A Tour de Hongrie menetrendje:

Június 11., kedd: prológ, Siófok (4 km)

Június 12., szerda: 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)

Június 13., csütörtök: 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)

Június 14., péntek: 3.a szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km); 3.b szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)

Június 15., szombat: 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös/Kékestető (138 km)

Június 16., vasárnap: 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)