2024. április 25., csütörtök

Budapesten kiemelték a Dunából a Hableány roncsát

A szerencsétlenül járt magyar hajón négy holttestet találtak, még négy eltűntet keresnek

Hosszas előkészület után kedden hét óra előtt nem sokkal kezdődött meg a két hete – 35 személlyel a fedélzetén – hullámsírba merült magyar kirándulóhajó, a Hableány kiemelése a budapesti Margit híd közelében, és a kora délutáni órákban sikerült teljes egészében a felszínre hozni a Dunából, majd vizsgálatok céljából elszállítani. A hajóban a kiemeléskor négy holttestet találtak. További négy utasát eltűntként tartanak nyilván és folyamatosan keresik őket.

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát (Fotó: MTI)

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát (Fotó: MTI)

Lassan, szinte centiméterről centiméterre haladva mozdították el a Duna aljáról a Hableányt a budapesti Margit híd közelében, ahol május 29-én egy – külföldi szállodahajóval, a Viking Sigynnel történt – ütközés következtében süllyedt el. A magyar kirándulóhajón 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Többségük vízbe fulladt. Csak hét dél-koreait sikerült élve kimenteni a vízből. A tragédia napján másik hét személyt holtan találtak a Dunában. A többieket eltűntként kezelték, amíg egyikük-másikuk élettelen teste elő nem került. A Hableány kiemeléséig összesen húsz személy holttestét találták meg a Dunában.

A mentők abban bíztak, hogy a még keresett nyolc embert (hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát) megtalálják a kiemelt hajóroncsban. Végül négy holttestet hoztak ki a búvárok a roncs belsejéből. Vélelmezhetően közöttük van a kapitány és az egyetlen gyermek is, egy kislány. A négy áldozatot, akiktől a mentőcsapatok tagjai tisztelegve búcsúztak, rendőrségi motorcsónakokkal vitték el azonosításra. Négy további utast eltűntként tartanak nyilván; a Budapesttől délre eső Duna-szakaszon megduplázott létszámmal keresik őket. 

A hajót nagy körültekintéssel, hosszas előkészületek után, hétórás munkával hozták a felszínre. Szakaszosan emelték ki a vízből, megfontoltan haladva, több szünetet tartva. Először a hajókormányosi állás került felszínre, majd az utasszint, illetve a fedélzet, utána pedig a hajó többi része. Az egyes fázisok során búvárok hatoltak be a hajótestbe, s eltávolították a munkálatokat akadályozó tárgyakat. Ezután kiszivattyúzták a vizet az ellenőrzött szintekről.

A mentésben résztvevő búvárok egyik csoportja pihenés közben (Fotó: MTI)

A mentésben résztvevő búvárok egyik csoportja pihenés közben (Fotó: MTI)

A mentést megnehezítette a tűző nap és az erős vízsodrás. Talán ez okozta azt is, hogy a mentésben résztvevők egyike beesett a folyóba, ahonnan sikerült élve kimenteni.

A kiemelésben a fő szerep a Clark Ádám óriási úszódarunak jutott, amely a – búvárok előkészítő munkája után, népes szakértői, kutató és mentő csapat közreműködésével – a mélyből kiemelte az 50 tonnás Hableányt. A környéket biztosító rendőrökkel együtt majdnem ötszázan dolgoztak a helyszínen. A kiemeléssel kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot bízták meg.

A hajóroncsot egy ott várakozó uszályra helyzeték, majd rögzítették és elszállították a közelben található Csepel-sziget szabadkikötőjébe, ahol a hatóságok alaposan átvizsgálják. A Hableány 1949-ben épült, működőképes állapotában 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas volt.

A felszínen kiderült, hogy az ütközéskor súlyosan megrongálódott: a kormányosi állás vasteteje behorpadt, a több száz kilós vaslemezek határolta kormányállás pedig oldalra csuklott. A hajókorlátok meg összevissza csavarodtak. A sérülések miatt úgy néz ki, mintha letarolták volna a fedélzetét.

Eddig egyetlen gyanúsítottja van a tömegszerencsétlenség okozása miatt folyó nyomozásnak, a szállodahajó ukrán kapitánya, akit ügyészségi indítványra már korábban letartóztattak.