2024. április 25., csütörtök

Az elnökválasztás tisztaságát vitató tiltakozókat vettek őrizetbe Kazahsztánban

Az elnökválasztás tisztaságát vitató tiltakozók százait vették őrizetbe a kazah hatóságok az ország legnagyobb városában, Almatiban - közölték rendőrségi források kedden, két nappal a tüntetésekkel és letartóztatásokkal kísért szavazás után.

A vasárnapi elnökválasztáson Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök győzött, akit az államfői posztról nemrég meglepetésszerűen lemondó Nurszultan Nazarbajev választott ki utódjául. Az eredmény tiltakozásokat váltott ki a szoros ellenőrzés alatt tartott, olajban gazdag országban.
A kazah belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség hétfőn mintegy 200 tiltakozót vett őrizetbe, egy nappal korábban pedig ötszázat.
Bár az elnökválasztással kapcsolatos tiltakozó megmozdulásokon mindössze néhány száz ember vett részt, 2016 óta ezek a nyilvános elégedetlenség legjelentősebb megnyilvánulásai a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban. A három évvel ezelőtti tiltakozások hatására elhalasztottak egy földreformot és menesztettek több minisztert.
A tüntetők oszlatásakor a rendőrök hétfőn megverték a helyi Tengri News hírügynökség egyik tudósítóját. A hírügynökség az incidensről azt írta: a rendőrök Almati buszpályaudvaránál megpróbálták munkatársukat megakadályozni videofelvételek készítésében, elvették a mobiltelefonját és többször megütötték. Az utóbb róla készült fotókon Sokan Alhabajevet a szeme alatt véraláfutásokkal, testén vágásnyomokkal lehet látni.
Kedden is komoly rendőri jelenlét volt Almati utcáin, a város fontosabb pontjai közelében a Nemzeti Gárda személyszállító járművei parkoltak.
A hatóságok a Kazahsztán Demokratikus Választása (KDV) nevű ellenzéki mozgalmat vádolták a tiltakozások megszervezésével. A szervezet vezetője, Muktár Abljazov Franciaországban és közösségi oldalakon rendszeresen támadta Nazarbajevet. Emiatt korábban blokkolták Facebook- és Instagram-fiókját.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor a hétfői megmozdulásnak nincs köze a KDV-hez. Inkább arról lehet szó - írta a Reuters -, hogy a hatóságok őrizetbe vették Rinat Zaitov költőt és zenészt, aki az elnökválasztáson történt állítólagos csalásokról írt, és egy új politikai mozgalom indítását helyezte kilátásba. Kétszáz híve ezt követően fogva tartásának helyszínére, a rendőrség székházához vonult, és Zaitov szabadon engedését követelte. Zaitov később megjelent a tömeg előtt és közölte, hogy szabadon bocsátották. Hívei ezek után diadalmenetet tartottak, és autóikkal hangos dudaszó közepette elvonultak. A rendőrség azonban egy ponton útjukat állta, és közülük sokakat őrizetbe vett.