2024. április 25., csütörtök

Kordában tartott természet?

Aleksandar Vučić az árvíz sújtotta területeken – Szerbia öt év alatt ötször védettebb lett, de folytatni kell a megkezdett munkát

Hatalmas munkát végzett el az ország a 2014. évi árvíz óta, ezért a mostani kár sokkal kisebb – jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő, aki bejárta azokat a közép- és dél-szerbiai községeket, amelyeket a hónap elején árvíz sújtott a kiadós csapadék következtében. Országjáró körútja során Krupanj, Lučani, Guča, Sirča és Trstenik településekre látogatott el.

Öt év alatt valóságos csodát művelt az ország – értékelte a köztársasági elnök –, hiszen Szerbia ma ötször védettebb, mint 2014-ben volt – tette hozzá. Megítélése szerint sikerült bebizonyítani azt, hogy egyszerű emberi munkával ellenőrzés alatt lehet tartani a természetet. Elvetette azokat a kijelentéseket, amelyek szerint megint ugyanott volt árvíz, ahol korábban is. Vučić közölte, hogy a gátak nagy része 2014 után épült ki, de most eleve nem a nagy folyók, hanem a záporpatakok öntöttek ki, veszélyeztetve a kisebb településeket. Nem lehet összehasonlítani a két árvizet – állapította meg –, mert most azok a helyek kerültek veszélybe, amelyek öt évvel ezelőtt nem voltak a veszélyeztetett települések listáján. Példaként Lučanit említette, amelyet időközben sikerült védetté tenni, csak ott öntött ki a víz, ahol még nem készült el teljesen a gát. Ez a 180 méteres szakasz pedig azért nem lett kész, mert tipikus „szerb körülményekkel van dolgunk, amikor egyeseket az is zavar, ha mások dolgoznak” – mondta el. Jó árvízvédelmi eredményeket értek el Krupanjnál is – ítélte meg a köztársasági elnök – a Likodra folyót ugyanis sikerült teljesen ellenőrzés alá vonni. Mint hozzáfűzte, az államnak dolgoznia kell még Sirča és Trstenik, valamint Grdica megvédésén is. Olyan helyeket is meg kell tudni védeni, amelyek völgyben fekszenek, de akkor is elárasztja azokat a víz, amikor harminc liter csapadék hullik le négyzetméterenként. Bejelentette, hogy az árvízvédelmi munkálatok folytatódnak Lučaninál, s Ana Brnabić kormányfő tíz napon belül tekinti meg, ő maga pedig másfél vagy két hónap múlva látogat el újra a helyszínre.

MOST JÖN A MUNKA JAVA

Gučán arról beszélt az elnök, hogy hamarosan segítséget kap mindenki, akinek szüksége van az áradás okozta károk miatt. Az állam számára nem jelent nagy gondot, hogy támogassa a károsultakat, de ügyelni kell arra, hogy minden ilyen kifizetés meg legyen alapozva, hogy csak azok jussanak segítséghez, akiknek szükségük van rá. A Dragačevo középiskola bejárása után jelentette ki, hogy a térségben az áradás miatt 20 ház vár lebontásra, és további 170-et öntött el teljesen a víz. Az államnak elég pénze van arra, hogy intézkedjen, hamarosan kezdődik a gučai fesztivál, számos külföldi vendég érkezik, és addigra bármilyen nyoma sem maradhat az árvíznek – húzta alá Vučić.

A Szerbiai Katonaság tagjainak is köszönetet mondott közép- és dél-szerbiai körútja során az államelnök. Most kezdődik a legnagyobb munka – jelentette ki –, hiszen mindent olyan állapotba kell visszaállítani, amilyenben volt az esőzés előtt. Az ország ebben a munkában is számít a katonaságra.

EGYSZER ÉS MINDENKORRA…

A Kraljevo melletti Grdica településen Goran Puzovićtyal, a Srbijavode Közvállalat igazgatójával járta be a terepet az elnök. Mint mondta, ideje egyszer és mindenkorra rendezni az itt élők gondjait, megtisztítani a folyók, patakok medrét, s megakadályozni a további áradásokat. Arra kérte az igazgatót, hogy a vállalat legyen az önkormányzatok segítségére a tervek elkészítésekor, s mielőbb lássanak munkához.

JOBB UTAK KELLENEK

Infrastrukturális beruházásokat is kilátásba helyezett Vučić a felkeresett községekben. Krupanj és a Bogoštica monostor között hamarosan kiépül a kilátásba helyezett új, 4,7 kilométeres útszakasz, egy hónap alatt elkészül. Fontos ez a beruházás, mert hat falu közlekedésére van hatással, és ugyanitt kiépül egy, az iskoláig vezető fél kilométeres szakasz is. Az államfő megtekintette a Ljubovija–Krupanj útvonalon emelt új hidat is, s közölte, hogy hamarosan további szakaszok épülnek, hiszen az országnak ebben a részében több útra, jobb összeköttetésekre van szükség. Lučaniban bejelentette, hogy hat hónapon belül új ingatlant kapnak azok, akiknek az otthonát megsemmisítette az árvíz. Kraljevón arról számolt be, hogy június 28-án megnyílik a Morava civil forgalmi repülőtér, ami sokat jelent majd a nyugat-szerbiai idegenforgalom számára. Az év végére elkészül a Belgrád–Kraljevo autóút is.