2024. április 19., péntek

A szerencse nem fért be a kapun

Átadtuk tegnap Kőrösi Ilonának a Magvető-nyereményjáték fődíját, az adai Agromerkur vetéselőkeszítőjét
Kőrösi István, Kőrösi Ilona, Király Erzsébet – Zsóka, Varga Attila és Németh Zoltán

Kőrösi István, Kőrösi Ilona, Király Erzsébet – Zsóka, Varga Attila és Németh Zoltán

A Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető minden tavasszal élőújság-sorozatot indít, és ami még fontosabb, gazdag nyereményjátékkal kedveskedik olvasóinak. Az adai Agromerkur immár 12. éve nyereményjátékunk főszponzora, az idén 2,5 méteres vetéselőkészítővel örvendeztette meg a szerencsés nyertest, a zentai Kőrösi Ilonát, a Magvető rendszeres olvasóját. Csakhogy a talajelőkészítő méreteinél fogva nem fért be a kapun, így az utcán maradt, az Agromerkur jellegzetes, zöld-sárga színkombinciójával ékesítve a ház előtti bejáratot, amíg nem viszik át a szomszéd ház udvarába.

– A Magvető minden eddigi számát megvettük, az elsőtől kezdve – és meg is őriztük őket. Leginkább a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos cikkeket olvassuk el, de minden olyan írást is, ami a gazdatársadalom életével kapcsolatos – hallottuk Ilonától.

A főnyereményt Király Erzsébet – Zsóka, az Agromerkur társtulajdonosa szállította a szerencsés nyertes lakcímére. Az eseményen a Magyar Szó részéről jelen volt Németh Zoltán főszerkesztő-helyettes, Ótos András fotóriporter és Varga Attila, a Magvető szerkesztője.

Kőrösi Ilona és férje, István még néhány évvel ezelőtt mintegy négy hektár termőföldet műveltek, traktoruk és minden kapcsolható eszközük megvolt hozzá, de kiszámították, hogy nem éri meg:

– Csak veszteséget tudtunk termelni, emellett a termést rendszerint jól meg is dézsmálták, mert parcelláink közel voltak a településhez, meg az is megtörtént, hogy nem vették át tőlünk a búzát, otthon raktároztuk, tele volt vele a garázs, azt mondták, hozzuk februárban. Két fiunk van, de őket nem érdekli a földtúrás, így hát úgy dönttünk, hogy eladjuk a szántókat és a gépezetet, a pénzen pedig gyümölcsöst veszünk, amit manapság is művelünk. Egykor jószágot is tartottunk, 20 disznót egy turnusban, de manapság már csak baromfit és nyulakat nevelünk, saját szükségletünkre – mondta Ilona, s hozzáfűzte, hogy 18-20 éven át fizette a földműves nyugdíjjárulékot, de amióta eladták a földet, nem tudják ezzel a kötelességgel beterhelni:

– Nyugdíjat három év múlva kaphatok, amikor az életévemnél fogva jogosulok mezőgazdasági nyugdíjra, de hogy mekkora lesz a havi ellátmány, az talány. Nem várok valami nagy összeget. Szerintem nagy igazságtalanság, hogy mindenkinek egyformán kell fizetni a nyugdíjjárukékot, attól függetelnül, mennyi földje van.

A díjátadás jó alkalom volt arra, hogy elbeszélgessünk főszponzorunkkal, Király Erzsébet – Zsókával, aki elmondta, melyek a legkeresettebb kapcsolható eszközök az Agormerkur gyártási pallettáján a hazai piacon:

– A legnépszerűbb termékeink a 4,5 méter széles Cambridge henger, a 28 leveles tárcsa és az ekézők. A Prosperitati pályázatoknak köszönhetően annyi a megrendelések száma, hogy nem győzzük leszállítani a gépeket, ezért halasztást kértünk, és kaptunk is az alaptól.

Nyitókép: Kőrösi István, Kőrösi Ilona, Király Erzsébet – Zsóka, Varga Attila és Németh Zoltán