2023. június 8., csütörtök

Mosolytenger a Népkertben

Ismét a játékoké volt a főszerep a zentai gyermekfesztiválon

Tizedik alkalommal tartották meg vasárnap a zentai Népkertben a Mosolytenger Gyermekfesztivált. A zentai és környékbeli gyerekek az idén is a Ci-Fi Civil Központ szervezésében szórakozhattak családjuk körében.

Az Ispiláng gyermektánccsoport föllépése (Gruik Zsuzsanna felvétele)

Az Ispiláng gyermektánccsoport föllépése (Gruik Zsuzsanna felvétele)

 

A megnyitón elhangzott, hogy a gyermekfesztivál nem titkolt célja, hogy összehozza a családokat, és arra ösztönözze a szülőket, hogy minél több időt töltsenek a gyerekeikkel:

– Van-e szülőként időnk a zűrös hétköznapokon arra, hogy mindig odafigyeljünk a gyerekeinkre? Legyünk őszinték: van, amikor a sok elfoglaltság a szabadidő és az együtt eltöltött pillanatok rovására megy. A rendezvény ennek évente egy alkalommal véget vet: a szülőknek kutyakötelességük elhozni a gyerekeket, és közösen szórakozni, vidám hangulatban eltölteni egy élményekkel, lehetőségekkel teli délutánt.

A gyerekek számtalan játékhelyszínen kamatoztathatták ügyességüket, hogy így tegyenek szert a fesztivál fizetőeszközéül szolgáló garasokra. Számos szervezet, egyesület várta a gyerekeket ügyességi játékokkal: a különböző típusú célba dobások és a nyíllövés mellett olyan együttműködési készséget fejlesztő játékokat is kipróbálhattak, mint például a sítalpszerű, háromszemélyes lépegető. Az összegyűjtött garasokat apró ajándékokra válthatták be a fabatkaboltban, illetve olyan nagyobb szabású, népszerű játékokat is kipróbálhattak értük, mint az ugrálóvár, a mászófal vagy a vízen járó buborékok.

Eközben a színpadon is minőségi szórakozást biztosítottak azok számára, akik úgy érezték, a játék vagy a hirtelen jött nyár hevében megpihennének egy kicsit. Néptánccal és népi játékokkal léptek föl az Ispiláng gyermektánccsoport óvodásai és kisiskolásai, őket a zentai Zumba Kids csoport követte a színpadon, de fellépett a Flamenco táncklub mazsorettcsoportja, valamint a Merkúr és a Midnight táncegyüttes csoportjai is. A színpadon mindemellett bűvészmutatványokkal, mesékkel és zenékkel szórakoztatták az érdeklődőket, a nap zárásaként pedig a budapesti Makám együttes koncertjén vehettek részt a gyerekek.

A szervezők a bábszínház kedvelőire is gondoltak: a Bábozós sarokban egész délután bábelőadásokkal várták őket, a Népkert egy forgalmas pontján pedig még a Vitéz László bábjáték-automatát is fölállították.

A májusi esőzések után a fesztivál idejére megérkezett a nyár, de a harminc fok fölötti hőmérséklet nem zavarta a szórakozni vágyó gyerekeket, és a szúnyogok támadásait is sikerült megelőzni. Talán csak a parkolással akadhattak problémák, hiszen a népszerű rendezvényre számos család érkezett. Az egész napos játék így valóban zökkenőmentes lehetett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.