2024. március 28., csütörtök

Közénk tartozol!

Fekete Péter kultúráért felelős magyarországi államtitkár csaknem 120 kisgyermekes, elsősorban szórványban élő családnak adta át a köszöntőlapot, valamint az ajándékcsomagot Temerinben és Na

Az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága Közénk tartozol! című kulturális nemzetpolitikai programjának két délvidéki ünnepi eseményére került sor szombaton Temerinben és Nagybecskereken. A Közénk tartozol! program azokat a szórványmagyar vidéken élő kisgyermekes külhoni magyar családokat kívánja megszólítani, akiknek újszülött gyermeke 2018-ban született, és arra bátorítani őket, hogy büszkén vállalják nemzeti identitásukat, hogy gyermekeiket a magyar oktatás és kultúra színes és gazdag keretei közt neveljék fel erősítve bennük a nemzeti identitás és összetartozás tudatát. Az ajándékcsomag alapvető magyar kulturális értékeket tartalmaz: könyveket, CD-ket és DVD-ket, valamint névre szóló köszöntőlapot szimbolikus útravalóul. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár csaknem 120 családnak adta át a köszöntőlapot, valamint az ajándékcsomagot. Az ajándékcsomagot először osztották Vajdaságban.

Fekete Péter államtitkár gratulált a gyermeket vállaló szülőknek Nagybecskereken is (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Fekete Péter államtitkár gratulált a gyermeket vállaló szülőknek Nagybecskereken is (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Temerinben a délutáni órákban a helybeliek mellett mintegy 80 család Járekról, Tiszakálmánfalváról, Szenttamásról, Újvidékről, Kamancról, Pirosról, Szőregről, Nádaljáról, Futakról és Požegáról vette át az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma ajándék könyvcsomagjait és a Nemzetpolitikai Államtitkárság babacsomagjait. A színházteremben tartott összejövetelen jelen volt Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Csige Gábor Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint az önkormányzat magyar tisztségviselői.

Fekete Péter államtitkár nemzeti összetartozásunk kapcsán Juhász Ferenc és Kosztolányi Dezső szavait idézte, majd arról szólt, hogy ne csak június 4-én, a nemzeti összefogás napján gondoljunk arra, hogy egy vérből valók vagyunk. Pár nappal ezelőtt 15 000 gyerek fogta meg egymás kezét, határon innen és határon túl és magyar dallal, magyar énekkel mutatta meg az összetartozásunkat.

– Most egy szimbolikus ajándékcsomagot hoztunk – mondta. – Az Egri Csillagoknak, a Pál utcai fiúknak vagy a János vitéznek ott kell lenni minden magyar család könyvespolcán. Magyarul magyarnak, magyar gondolkodással és a magyar nyelv tiszteletére nevelni a gyermekeiket nagy felelősség. Osztozunk ebben a felelősségben a családokkal.”– mondta. – „Amikor ezeket a könyveket lapozgatják és felolvasnak belőlük gyermekeiknek, eszünkbe jut, hogy a magyar kormány nem hagyja önöket magukra. Pontosan tudja, hogy milyen felelősség gyermeket vállalni, és milyen felelősség a gyermekeket magyarnak nevelni”.

Fekete Péter államtitkár: Szimbolikus ajándékot hoztunk (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Fekete Péter államtitkár: Szimbolikus ajándékot hoztunk (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke arról szólt, örülhetünk, hogy Magyarország kormánya és az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan jelképes ajándékot hozott, amely felelősségvállalást, biztatást, és segítséget jelent számunkra, amely nélkül itt a Délvidéken sem tudnánk azok lenni, amik vagyunk”. Gratulált a gyermeket vállaló szülőknek és köszönetet mondott nekik azért, mert erősítik, gyarapítják közösségünket, magyarként vállalták a gyermekek nevelését, miáltal nemzetünket is erősítik.

Azok a szülők kaptak ajándék könyvcsomagot és babacsomagot, akik 2018-ban a családok éve jegyében anyakönyvezték gyermeküket, az Emberi Erőforrások Minisztériumától pedig anyasági támogatást kértek.

Babacsomaggal, a Köldökzsinór program keretében, a külhoni magyar gyerekek éve keretében, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ajándékozta meg a támogatásért folyamodókat. Az ajándékok átadását kísérő műsorban közreműködött a Szirmai Károly MME.

Nagybecskereken Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a helyi és környékbeli családoknak átadta prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Miniszterének üzenetét, továbbá a köszönőlapot, babacsomagot, illetve a könyvcsomagot.

Jenovay Lajos, a nagybecskereki Petőfi MME elnöke a házigazdák nevében köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket, a helyi szervezők nevében pedig Puskás János, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója szólt az ünnepség résztvevőihez. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola növendékei egy kis összeállítással, dallal, verssel, zenével kedveskedtek.

Fekete Péter államtitkár az összejövetelen elmondta, hogy szimbolikus ajándékokat hoztak, abban bízva, hogy a családok érzik az anyaország törődését, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szórványban élő magyarok számára mindenkor az anyaország gazdasági teljesítőképességének a függvényében érkezik a segítség – mondta az államtitkár.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke az ünnepi találkozón kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy partnerként a Magyar Nemzeti Tanács is közreműködhet.

– Sokféle ünnepségen vesz részt az ember, de azt hiszem,  ahol gyermekek vannak, az a legkedvesebb, ott ahol apró kisbabák, az még meghatóbb jelenség, hiszen maguk a szülők is annyira fiatalok és lelkesek. Az az üzenet, amely ilyenkor megfogalmazódik az emberben, hogy mennyire fontos a gyermek, a család, mekkora érték közösségünk számára, az nemcsak egy ilyen jelképes gesztus alapján fogalmazódik meg, hogy egy könyvcsomagot, vagy egy babacsomagot adunk át az anyaországnak köszönhetően, hanem azáltal, hogy személyesen az államtitkár úr van most itt, és Kásler Miklós miniszter úrnak az üzenetét is hozza magával. Ezek fontos üzenetek, jelképesek, és a jelképek erdején át az ember mindig valahova eljut. Úgy gondolom, hogy mi ezeknek a gyermekeknek a kezét megfogva, a szülőknek gratulálva eljutunk a nemzetegyesítő programhoz. Érezzük, hogy erős anyaország áll mögöttünk, és az élet minden egyes pillanatában ott van mellettünk – fogalmazott Hajnal Jenő, aki hozzáfűzte, hogy ennél jelentősebb üzeneteket eddig még sohasem élt meg a határon túli magyarság, mint amilyenben az utóbbi kilenc évben része van.