2024. április 24., szerda
NBA

Egy korszak vége?

Az NBA nagydöntőjére készülve sokan elképzelhetőnek tartották, hogy sima, akár 4:0-s vagy 4:1-es szériával hirdetnek bajnokot. Arra azonban már jóval kevesebben számítottak, hogy ezt nem a címvédő Golden State, hanem a kihívó Toronto teheti meg. Márpedig a jelenlegi állás szerint jó esélyek mutatkoznak erre, hiszen a Raptors a második oaklandi meccset is megnyerte (105:92), és 3:1-es előnnyel utazhatott haza az ötödik, esetlegesen utolsó találkozóra.

Az előző meccstől eltérően most Steph Curry-ék akarata érvényesült a kezdeti időszakban, az első ismerős Warriors-rohanás után (23:12) úgy tűnt, kézben lesz az irányítás, ám az előny fokozatosan apadt, a hazai szempontból borzalmas harmadik negyed (21:37, utána 67:79) pedig megpecsételte a házigazda sorsát.

A Golden State játékán látszott Curry fáradtsága, és bár a klasszis így is 27-ig jutott, a kisebb sérülésből visszatérő Klay Thompson pedig 28-ig (6/10 tripla), a csapatból nagyon hiányzott a továbbra is lábadozó Kevin Durant, valamint a keret mélysége – a következő legjobb dobók, Looney és Green 10-10-et szerzett, Cousins nagyon halvány volt (6)… A Torontónál ellenben a döntő-MVP várományos Kawhi Leonard ismét remekelt (36, 5/9 tripla), a padról beálló Ibaka kiváló védekezés mellett bepakolt 20 pontot, Siakam hozta a standardot (19), VanVleet pedig alig adott levegőt Curry-nek.

A pletykák szerint Durant és Cousins a szezon végén távozhat Oaklandből. Ha ez igaz (bár a Curry–Thompson páros maradhat) lehetséges, hogy véget ér az időszak, amikor a bajnoki gyűrűért a Golden State-et kell megverni – ahogy ez az utóbbi öt évben csak egyszer sikerült, a LeBron-féle Clevelandnek.

SZUPERLIGA

Elmaradt a meglepetés

Nem engedélyezte a papírforma felborítását a Partizan, amely a Szuperliga elődöntőjének harmadik meccsén kiütötte az FMP-t (97:59), így bejutott a fináléba, ahol a Crvena zvezda vár rá. A Trinchieri-gárda hamar kétszámjegyű előnyt kovácsolt, amelyet folyamatosan növelt. A meccs legjobbja Janković volt a győztes soraiból (21 pont, 13 lepattanó). A döntő első meccsét ma (18 órakor) tartják, a szériát három győzelemre játsszák.