2024. április 25., csütörtök

Összecsapások Hongkongban

Rohamrendőrök vették körül a parlament épületét Hongkongban, miután a hatóságok bejelentették, hogy kitartanak a kiadatásra vonatkozó törvényjavaslat mellett. Az lehetővé tenné, hogy Kínában állítsanak bíróság elé gyanúsítottakat.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A tüntetők egy csoportja nekirontott a rendőröknek, ők paprikasprével válaszoltak.

Vasárnap becslések szerint egymillió hongkongi vonult az utcákra, hogy tiltakozzon a törvényjavaslat ellen. Szerintük a kínai bírósági rendszer nem átlátható, nem garantálható, hogy a politika nem szól bele az ítéletekbe. Attól is tartanak, hogy a törvény elfogadása csorbítja Hongkong függetlenségét, és hozzájárul ahhoz, hogy korlátozzák a polgári szabadságjogokat.

A tömegtüntetés újabb politikai válságba taszította Hongkongot, Carrie Lam kormányzó azonban kitart a törvény mellett.

Ez a legnagyobb tiltakozás azóta, hogy öt évvel ezelőtt elindult az esernyős tüntetéssorozat, miután a pekingi vezetés csökkenteni akarta Hongkong autonómiáját, és el akarta érni, hogy a hongkongiak ne választhassák meg a saját vetetőiket, hanem főminisztereiket Kína jelölje ki.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státuszt élvező város az "egy ország, két rendszer" elv alapján autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.